ITM • Ghid pentru angajatorii ai căror salariați vor lucra de acasă

0
98

La finalul săptămânii trecute, Inspecția Muncii a publicat un ghid în care explică procedura pe care angajatorii trebuie să o urmeze pentru introducerea în Registrul General de Evidență a Salariaților (REGES/REVISAL) a actelor acelor angajați pe care îi trec în regim de muncă la domiciliu, telemuncă sau prin aplicarea unui program individualizat de muncă.
În ceea ce privește stabilirea unor programe individualizate de muncă, prin decizia unilaterală a angajatorului, personalul trebuie să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea, la o diferență de cel puțin două ore.
„Acest fapt implică doar modificarea programului de lucru, nu a unei clauze din contractul individual de muncă și, prin urmare, nu se transmite în Registrul General de Evidență a Salariaților” – se menționează în ghid.
Referitor la munca la domiciliu, „contractul de muncă la domiciliu se înregistrează în REGES/ REVISAL” – se precizează în document.
Ghidul conține și instrucțiuni despre modificarea în REGES/REVISAL a unui contract individual de muncă aflat în derulare în contract de muncă la domiciliu.
La capitolul „munca în regim de telemuncă”, documentul emis de Inspecția Muncii include instrucțiuni despre modificarea în REGES/REVISAL a unui contract individual de muncă aflat în derulare în contract individual de muncă cu clauză de telemuncă.
De asemenea, ghidul include precizări despre înregistrarea și transmiterea în REGES/REVISAL a încetării clauzei de telemuncă, dar și instrucțiuni despre înregistrarea unui contract nou cu clauză de telemuncă. Ghidul a fost publicat pe site-ul Inspecției Muncii.

***
Inspecția Muncii a publicat ghidul în urma adoptării de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență a Hotărârii nr. 52/5 noiembrie, care, la art. 2, prevede că „în vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin două ore”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.