În Baia Mare • Trei hale agroalimentare au fost închise

0
117

Frica de Covid-19 a determinat autoritățile să ordone închiderea halelor agroalimentare din piețele țărănești. Luni dimineață, producătorii agricoli n-au mai fost primiți în hală, pur și simplu au fost forțați să-și expună marfa afară, pe tarabele aliniate sub cerul liber! Măsura este provizorie, pentru 30 de zile, însă țăranii sunt nemulțumiți de această decizie a autorităților centrale, cele locale fiind obligate să o aplice.

Piața Gării

Luni pe la amiază, în piața Gării din Baia Mare, aflată pe Aleea Neptun nr. 4, hala agroalimentară era goală, toate mesele au fost scoase sub cerul liber, în parcare. Două echipe ale poliției locale vegheau zona.
Am stat de vorbă cu câțiva producători agricoli. Legumicultorul Mircea Miclăuș din Borlești ne-a spus că măsura de închidere a halelor agroalimentare n-are nici o justificare. Dacă supermarketurile pot rămâne deschise, cu luarea unor măsuri de limitare a numărului de cumpărători, la fel se putea face și în halele agroalimentare. Țăranii au fost trimiși cu marfa sub cerul liber, în frig, vint și ploaie, existând riscul să se îmbolnăvească. De era vară, treacă-meargă, dar vine iarna cu ger și zăpadă și legumele și fructele expuse pe tarabe vor îngheța. Este clar că guvernanții nu iau în seamă nevoia producătorilor agricoli să-și vândă recolta. Mircea Miclăuș recoltează în această perioadă salată verde, ceapă verde, spanac proaspăt, mărar verde (după ploi, s-a înroșit), pătrunjel frunze, dar vinde și morcovi, țelină (încă nu a recoltat-o pe toată), gulie, ceapă uscată, fasole boabe… Din munca agricolă trăiește împreună cu familia, iar statul are obligația să-i asigure piețe pentru desfacere. Este nemulțumit că, în loc să fie ajutat, este împiedicat să-și vândă legumele muncite tot anul.
Un fermier din Mireșu Mare ne-a spus: „Astă-vară ne-au ținut la căldură, căci hala nu are aer condiționat, iar acum, că vine iarna, ne scot afară la frig…”. A refuzat să-și dea numele, am înțeles că vine în această piață de mulți ani. „Când să vindem ce am produs, ne dă în cap…!” a grăit nervos.
O țărancă din Ocoliș și-a expus lăzile cu mere, pere și gutui la soare, zicea că i-e frig, dar s-a „încălzit” după ce un cumpărător i-a cerut mere de zece lei. Aici vin la cumpărături mai ales pensionari, care cer uneori o jumătate de kilogram de mere sau de cartofi. Prețurile sunt negociabile, uneori mai mici decât în supermarket. Struguri 3 lei/kg. Miez de nucă 30 lei/kg. Mere 1-3 lei/kg, după mărime. Pere 2-5 lei/kg. Cartofi albi 1,50 lei/kg. Cartofi roșii 2 lei/kg. Ceapă uscată 4-6 lei/kg. Morcovi 4 lei/kg. Pătrunjel 8 lei/kg. Țelină 10 lei/kg. Hrean 20 lei/kg. Ardei 5 lei/kg. Ouă de găină de casă 1 leu/bucată. Ulei de floarea-soarelui, presat la cald sau rece, 20-22 lei/litru. Usturoi uscat 25 lei/kg. Castane 10-12 lei/kg (de import!). Magiun de prune 30 lei/kg.
Administratoarea pieței, Dorina Marchiș, ne-a spus că legea trebuie aplicată, dar speră că politicienii vor reveni și cit de curând halele vor fi redeschise. Piața improvizată în parcare a fost spălată cu apă (cu furtunul) și dezinfectată.

Piața Bilașcu

Apicultorul Gudas din Baia Sprie
Apicultorul Gudas din Baia Sprie

Luni pe la ora 14, la tarabele din fața halei agroalimentare de pe str. Gheorghe Bilașcu, mai rămăseseră 4-5 comercianți de legume-fructe și miere. Nu se găsea lapte și nici brânză.
Apicultorul Valentin Gudas din Baia Sprie ne spune că hala este bine aerisită și de obicei slab populată (niciodată nu vin deodată mai mult de 15-20 de cumpărători), deci nu înțelege de ce primăria a închis-o. Este îngrijorat că va rămâne cu mierea în butoaie! Vinde aici produse apicole de 15 ani, are clienți care știu că mierea sa este de calitate, la toate controalele a ieșit bine, a fost felicitat că are miere de clasa I, după cum reiese din analizele fizico-chimice de laborator. A vândut doar câteva borcane, cumpărătorii au fost derutați de anunțul că piețele se închid și n-au mai venit. Sunt așteptați totuși, chiar și în aceste condiții. „Garantez că marfa mea este cea mai bună din Maramureș!”, a zis Valentin Gudas și ne-a dat să gustăm miere de tei, castan și cimbrișor (26 lei/kg), miere polifloră (25 lei/kg), miere de salcâm (40 lei/kg), polen uscat (colectat din zonă, 100 lei/kg).
Am observat că, atât în piața Gării cit și în piața Bilașcu, este greu de distins între producători (țărani, fermieri) și comercianții care cumpără legume și fructe din piața Angro și le vând en detail. Legea prevede că piețele au două sectoare distincte, unul pentru producători (cu certificat de producător eliberat de primăria comunei) și unul pentru comercianți (intermediari). Legea nu este respectată!

Piața Izvoarele

Cu brânza la piață, în vremea pandemiei
Cu brânza la piață, în vremea pandemiei

Fiind o piață țără­nească deschisă, activitatea la tarabele de legume și fructe n-a fost afectată. Dar hala de lactate a fost închisă și mesele au fost scoase afară, cu lapte, brânză, smântână, cașcaval. Când va ploua, când va ninge, țăranii își vor lua marfa și vor pleca acasă!?
Prețurile n-au crescut, laptele de vacă se vinde cu 2,50-3 lei/litru (muls aseară sau dimineață), brânză proaspătă 10 lei/kg, smântână 10 lei/litru (de separator sau groscior cules de pe laptele prins), telemea 17 lei/kg, caș 20 lei/kg.
Făină albă 2,50 lei/kg. Griș 3 lei/kg. Mălai 2 lei/kg. Mălai de pârgă 10 lei/kg. Păsat 10 lei/kg. Porumb boabe 1,20 lei/kg. Grui boabe 1,30 lei/kg. Orz 1,30 lei/kg. Furaj în amestec 1,60 lei/kg.
Multe legume vin din Pericei-Sălaj. Varză pentru murat 2 lei/kg. Conopidă 3 lei/kg (se găsește rar). Morcovi 3 lei/kg. Pătrunjel 10 lei/kg. Țelină 10 lei/kg. Nu am văzut păstârnac (cel de import se vinde cu 7 lei/kg). Cartofi 2 lei/kg. Ceapă uscată 4 lei/kg. Ceapă verde 1-1,50 lei/legătură. Ardei 3-6 lei/kg. Roșii 6-8 lei/kg, dar probabil sunt din Olanda. Fasole uscată 20 lei/litru. Sfeclă roșie 2,50-3 lei/kg (se coace în cuptor, ne spune o legumicultoare din Merișor).
Hribe 30 lei/kg. Plopești 15 lei/kg. Ghebe 10 lei/kg. Slănină 25 lei/kg.

Concluzie

Țăranii au mari așteptări de la instituțiile de stat, vor să fie protejați, nu discriminați față de comercianți, cum se întâmplă acum. Închiderea piețelor acoperite va avea efecte negative, țăranii nu-și vor vinde produsele, vor fi obligați să le dea în hrana animalelor sau să le arunce la gunoi, iar de câștigat vor avea marile magazine care aduc mărfuri din import, de calitate convențională și deloc proaspete.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.