Jurnal de șantier • Primarii de pe Valea Izei, revoltați de lucrările la DJ 186

1
207

Zilele trecute, noul președinte al Consiliului Județean Maramureș a vizitat, la invitația primarilor de pe Valea Izei, lucrările la drumul județean 186. În spațiul public au ieșit apoi jumătăți de adevăruri, drept pentru care, mai ales că, întâmplător, am fost acolo în aceeași zi cu președintele Ionel Bogdan, ne simțim obligați să le lămurim.

De exemplu, în Rozavlea, pentru a doua oară, prima dată pe fostul mandat, autoritatea locală a cerut sistarea lucrărilor. Canalizarea pluvială era nu doar mai mică și mai sus decât fostele șanțuri, ceea ce, la primele ploi, a generat inundarea câtorva locuințe, dar erau făcute, parcă în batjocură, nu în linie dreaptă, ci șerpuitoare! Am înțeles că s-a început demolarea lor… În Bogdan Vodă, primarul Anuța Enea Bizău ne spune că a avut și are mari probleme cu constructorii. „Uitați-vă aici, în șanț. Vin cu rigolele peste toate țevile noastre, apă și canalizare. Dacă vom avea vreo defecțiune, cel puțin câțiva ani, pe perioada garanției, nu vom mai putea să spargem, să intervenim la ele. Cum se poate așa ceva? Executantul ne-a zis că el a primit drumul fără sarcini, nu-l interesează țevile. După ce ne-au spart la țevi de n-am mai știut ce să facem, ne-am certat, am cerut să repare. Au chemat o firmă care… repară, dar ne pune pe noi să cumpărăm materiale, încă nu ne-au decontat niciun leu. Alteori sparg și pleacă, nu-s ei de vină. Din ce înțeleg eu, situația aceasta, cu țevile de apă/canal e similară la toate comunele de pe Valea Izei, care au rețele făcute, vor fi sub drum!!”, spune ea. Drept pentru care au făcut un efort, fiind cu un proiect de canalizare în lucru, cu fonduri europene, și au făcut alt traseu principal de rețea de apă, dar pentru care au spart toate trotuarele, de-a lungul comunei. Dar, aparent, cei din Cuhea vor fi singurii care rămân cu rețea de apă accesibilă, în caz de nevoie.
În Dragomirești, alte probleme. Primăria a făcut odinioară rigole pentru apă pluvială, în zona centrală. Sunt anulate, în urma șantierului, de cantitatea de balast care a fost depozitată pe traseu și sunt pline cu piatră. În schimb, rigolele ce se fac de către executanții drumului sfidează ridicolul. Curbe, unghiuri, locuri unde un copil poate călca înăuntru, plăci puse pe cant. Secretarul primăriei, Ardelean Gavriș, spune că au avut peste 60 de defecțiuni la apă, din cauza lucrărilor, a țevilor sparte de muncitori. Și se mai întreabă cine va recepționa o asemenea lucrare, ce ar fi refuzată și-n Albania, nu într-o țară a Uniunii Europene…
În fine, intrăm pe o porțiune făcută, cu primul strat de asfalt turnat, în orășelul Săliștea de Sus. Primarul Ștefan Iuga e mulțumit.
„Eu nu m-am certat cu constructorul, am colaborat cu el. Am rezolvat canalizarea pluvială, e drept, nu peste tot. Dacă nu apucă să pună ei rigolele, sunt aici depozitate, le punem noi. Dacă avem noroc și vreme bună, poate fac și stratul de uzură, să nu se strice drumul peste iarnă”. E drept, se confirmă, și aici țevile sunt sub drum, în caz de avarie va trebui spart, dar executantul nu va accepta, pentru că pierde garanția. Dar… situația e una imposibilă, nu poți lăsa apa să curgă 3-5 ani până iese drumul din garanție, nu?
În ceea ce privește circulația, dacă, la început, traficul pe Valea Izei era dezastruos, fără semafoare, muncitori cu palete, fără nimic, pe principiul supraviețuirii celui mai abil, mai puternic sau mai tupeist, a la Darwin, acum s-a mai reglat. Sunt câteva semafoare. Dar pe alocuri se circulă dificil, mai ales în Dragomirești. De asemenea, praful ridicat i-a înfuriat pe localnici, totul e cu praf, de la rufe la grădina de legume. Pe de altă parte, la fel ca la Drumul Nordului, ne revine în minte crudul proverb american,
„Nu poți să faci omletă fără să spargi câteva ouă, nu?”, dar și faptul că DJ 186 n-a beneficiat de nicio reparație de asemenea anvergură… niciodată, de când există!

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.