Sf. Ier. Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni

0
76

Sfântul Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi, Teofan și Nona, au murit în timpul unei molime, pe când Sfântul era mic de ani, și, de aceea, a fost crescut de un unchi, care purta tot numele de Nicolae și era episcop al acelei cetăți. Acesta l-a învățat bunele deprinderi creștine și dreapta credință, iar la vârsta potrivită l-a rânduit între clericii Bisericii, apoi l-a hirotonit preot.
Sfântul strălucea prin înfrânare, rugăciune, milostenie, dreptate și râvnă înțeleaptă pentru cele sfinte. De aceea, pentru nespusele lui virtuți a fost ales și hirotonit episcop al cetății Mira, din Lichia. Fiind om cu frica lui Dumnezeu și propovăduind cu îndrăzneală dreapta credință, a fost prins de mai-marii păgâni ai cetății și, dându-l la chinuri, l-au închis în temniță împreună cu alți creștini. Dar, de vreme ce Sfântul Constantin cel Mare (306-337), din voia lui Dumnezeu, a ajuns împărat al romanilor, cei care erau închiși au fost eliberați și, împreună cu ei, a fost eliberat și Sfântul Ierarh Nicolae.
Mergând el la Mira, s-a arătat mult-milostiv către cei săraci și apărător al celor nedreptățiți. Când s-a întrunit cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, a luat parte și Sfântul Nicolae, care l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa. Apoi, i s-a dat marelui ierarh darul facerii de minuni.
El a eliberat din temniță trei oameni nevinovați, care l-au chemat în ajutor pe Sfântul, cerându-i ca, precum a izbăvit pe cei din Lichia, așa să-i izbăvească și pe ei. De aceea, Sfântul Ierarh Nicolae, ca unul care era grabnic ajutător, i s-a arătat în vis împăratului Constantin și eparhului Avlavie.
Pe acesta din urmă l-a și mustrat pentru nedreptatea făcută celor trei oameni în fața împăratului, iar pe împărat l-a înștiințat cu de-amănuntul, arătându-i că cei trei erau nevinovați, fiind învinuiți din invidie. Astfel, Sfântul Nicolae i-a izbăvit de la moarte. Pe lângă aceasta, a făcut și alte multe minuni.
Păstorind dumnezeiește dreptcredinciosul popor, a ajuns la adânci bătrâneți și s-a mutat către Domnul, pe la anul 345, neuitând nici după moarte turma sa, ci dând în toate zilele cu îndestulare binefaceri celor lipsiți și izbăvindu-i de tot felul de primejdii și de nevoi.
Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care s-au arătat izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni la Mira Lichiei. Ele se află astăzi la Bari, în sudul Italiei, unde au fost aduse la 9 mai 1087, ca să nu cadă în mâinile păgânilor.


Tradiții și obiceiuri populare de Sfântul Nicolae

În seara de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să-și spele ghetuțele, să le dea cu cremă și să le așeze frumos lângă ușă, pentru a primi daruri de la Moș Nicolae.
Moșul are un dar și pentru copiii neascultători: o nuielușă.
În noaptea de Sfântul Nicolae se spune că cerurile se deschid și pentru puțin timp el poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
În această zi, pe 6 decembrie, se spune că începe cu adevărat iarna, pentru că moșul își scutură barba și începe să ningă. Se mai crede în popor că, dacă în această zi nu ninge, înseamnă că Moș Nicolae a întinerit.
Sfântul Nicolae mai este cunoscut drept apărător al văduvelor, dar și al corabierilor și al soldaților.
În unele zone din țară, oamenii pun crenguțe de pomi fructiferi în apă lângă icoane. Dacă până la Anul Nou acestea vor înflori, înseamnă că anul ce vine o să fie roditor și cu bucurii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.