35 de ani de la marele eveniment Minerul Băiuţ – Steaua

0
778

35 de ani s-au scurs de la cel mai însemnat eveniment fotbalistic care s-a derulat în localitatea Băiuţ, formaţia de la acea vreme, Minerul, dispărută de mult din peisajul fotbalistic românesc, când a întâlnit titrata Steaua Bucureşti. În 5 decembrie 1985 Steaua poposea în micuţa localitate maramureşeană pentru meciul din „16”-imile Cupei României, meci adjudecat de militari de o manieră categorică (1-8). În prealabil, Minerul Băiuţ trecuse de patru adversari, unii dintre ei mai bine cotaţi: Cuprom Baia Mare, Victoria Carei, FC Baia Mare şi Minerul Cavnic
Cum fotbalul la vremea respectivă era o religie şi era adulat de toate păturile sociale, Băiuţul era în faţa unui eveniment major, dar şi a unei echipe ce urma să ridice în anul următor trofeul Cupei Campionilor Europeni deasupra capului. Din momentul tragerii la sorţi şi până la marele meci cea mai complicată problemă cu care se confruntau cei care susţineau echipa financiar, în speţă Mina Băiuţ, în frunte cu directorul de la acea vreme – Max Popovici, era timpul foarte scurt. Realizaseră importanţa adversarului, unul de anvergură, ce urma să poposească în micuţa localitate cu doar 3.000 de suflete. A urmat o cursă contracronometru, în decurs de o săptămână organizatorii având posibilitatea să cosmetizeze arena sportivă la un standard cât mai ridicat. S-a amenajat o tribună oficială de 100 de persoane, au fost zugrăvite vestiarele, s-a montat o tabelă de marcaj, s-a alcătuit un program de joc la care au conlucrat doi foşti titani ai presei maramureşene, regretaţii Ion P. Pop şi Mihai Mureşan, jurnalişti implicaţi în cele din urmă, împreună cu Adrian Marchiş, şi în organizarea meciului.
Dacă problema echipei calificate nu s-a pus în niciun moment la îndoială, Minerul Băiuţ îşi dorea ca organizarea să fie cât mai bine pusă la punct şi Steaua să fie primită aşa cum se cuvine. Şi totul a decurs conform planului, 6.000 de spectatori înghesuindu-se la spectacol, care prea curând sau probabil chiar deloc nu se va mai petrece în localitatea maramureşeană, şi nu numai. Pe lângă personalităţile puterii de la acea vreme, la meci au asistat şi regretatul Cris­tian Ţopescu, Octavian Vintilă sau Cristian Gaţu.
Steaua s-a impus fără probleme cu scorul de 8-1, Piţurcă marcând patru goluri, iar reuşita de onoare a Minerului Băiuţ era semnată de Nicolae Tulici. Sărbătoarea a continuat şi după partidă, chiar dublu faţă de meciul propriu-zis, la cantina Minei Băiuţ fiind prezente şi cele 35 de persoane deplasate de Steaua Bucureşti în Maramureş. A fost o bucurie şi o mândrie pentru Băiuţ că viitoarea câştigătoare a CCE le trecuse pragul, meciul în sine fiind o formalitate pentru Steaua. Au trecut 35 de ani de la acel eveniment major, dar acum, din păcate, fotbalul a decăzut în România din toate punctele de vedere, şi nu există perspective că sportul rege ar reveni la normal, şi, implicit, să ofere satisfacţiile dorite din urmă cu 30-40 de ani. Rămâne doar să ne consolăm cu amintirile plăcute din anii ’80-’90.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.