Moment de restartare a relaţiilor României cu Orientul

0
30

Prin cultură la diplomaţie

Niciodată nu vom înceta să credem în misiunea cărţilor şi a culturii, de liant în lume! Aceasta, în toate timpurile şi în toate locurile, din vechimea umanităţii până în prezentul nostru globalist, sau cum se va contura soarta umanităţii în viitor. Au existat temporar şi crize de comunicare şi armonizare între naţiuni şi popoare, iscate fie din insuficienţa unei culturi a comunicării şi diplomaţiei, fie din inadecvarea unor persoane de la nivelul de maximă autoritate a statelor.
Dar soluţiile nu au venit niciodată din atitudini încordate, conflictuale şi nici din jocuri şi diversiuni, practicate destul de intens, mai recent, pe scena lumii. Nici chiar dintr-un politicianism excesiv. Diplomaţia, pe lângă strategie, este în mare măsură artă, relaţiile ei se construiesc şi se resetează inclusiv de la inimă la inimă şi vizează direct omenescul de pe orice meridian – sentimentele, interesele, dreptul şi demnitatea indivizilor şi a popoarelor. Când cineva atinge aceste corzi sensibile poate construi, în mod miraculos, relaţii amiabile cu orice popor din lume.
Relaţiile României cu Orientul Mijlociu, partener strategic important pe scena internaţională, au trecut recent printr-o criză temporară. Dar, în mod surprinzător, ele se resetează pe o cale cumva atipică, livrescă şi culturală, pe care, politicienii nu întotdeauna mizează suficient. Activitatea livrescă a editorilor de la Proema-ANCI, din Baia Mare s-a întâlnit cumva providenţial şi surprinzător cu expertiza politico-diplomatică şi gusturile livreşti ale unei personalităţi celebre în Orientul Mijlociu şi pe scena lumii de azi – Ahmed Abu Al-Gheit, secretarul general al Ligii Statelor Arabe (LSA). Organizaţia cu rol geostrategic şi geopolitic decisiv în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume, are la bord un diplomat şi un intelectual de clasă, ce a încredinţat editurii din Baia Mare, două din cărţile sale inspirate din cariera de peste 45 de ani în importante funcţii pe scena ţării sale şi a lumii, inclusiv la ONU.
În vizita sa recentă la Cairo, Dl Alexandru Peterliceanu a fost primit de înaltul demnitar egiptean care a apreciat cu emoţie şi încântare ediţia în limba română a cărţilor sale. “Martor la război şi la pace” şi “Mărturiile mele. Politica externă a Egiptului, 2004-2011” sunt inspirate din tumultuoasa experienţă diplomatică şi politică a celui care a trecut prin momente istorice majore ale Orientului, ale lumii şi ţării sale. Momente de război, de îngrijorări şi negocieri, de tratative şi de construire a păcii, ca unică soluţie favorabilă tuturor popoarelor devin subiect livresc şi contribuţie utilă sferei diplomatice şi politice de oriunde, studenţilor, geostrategilor, instituţiilor de informaţii, persoanelor şi liderilor din domeniu. Cu atât mai mult, cu cât demersurile autorului s-au finalizat mereu cu succese, pe cât a fost posibil. Şi a fost, determinând actorii făuritori ai conflictelor să devină făuritorii păcii.

Central – Ahmed Abu Al-Ghiet, încântat de cărţile apărute la Proema-ANCI

La primirea de către înaltul demnitar egiptean a editorului de la Proema au fost prezenţi doamna Hala Gad, director al Departamentului de Documetare şi Informaţii al Ligii Statelor Arabe, Domnul Marian Ţăranu, adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice Române la Cairo, Dr. Sawky Said Mohammed, reprezentant ANCI pentru Orientul Mijlociu şi Dr. Nuha Zaghoul, membră ANCI. Vizita, discuţiile şi schimbul de opinii derulate într-o atmosferă amiabilă, prietenească au durat o oră şi jumătate. Ahmed Abu Al-Gheit s-a arătat încântat de apariţia în România a cărţilor sale. Ca urmare, înaltul demnitar oriental a promis editorului Proema-ANCI o vizită în România cu ocazia lansării cărţilor şi o posibilă vizită în oraşul de reşedinţă al editorilor săi, la Baia Mare. Vizita în România va prilejui şi întâlniri cu autorităţile române la cel mai înalt nivel, asumate de MAE şi confirmate editorului Proema-ANCI, în timpul consultărilor avute înainte de plecarea în Egipt.
Reverberaţii în plan diplomatic Gestul cultural şi livresc este apreciat direct şi percutant la MAE. Dl Marian Ţăranu, adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice Române în Egipt, a fost impresionat de calitatea şi eleganţa cărţilor de la Proema-ANCI, de perseverenţa editorilor şi uimit de impactul activităţii lor în Orient. Încântat s-a arătat însuşi secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Dl. Ahmed Abu Al-Gheit de perseverenţa într-o idee şi de eforturile consecvente care au reuşit să creeze „punţi trainice între lumi şi inimi”. Astfel a fost diminuat hiatusul de moment care ar fi putut slăbi relaţii diplomatice create în peste 100 de ani, între popoarele arabe şi România. Iar aceasta însemna pierderi de ambele părţi, în plan diplomatic şi nu numai. Or, interesul statului român este de extindere şi de întărire a relaţiilor sale în Orient şi pe plan internaţional. Egiptul reprezintă pentru România un partener strategic de maximă importanţă, cu deschidere atât spre Orientul Mijlociu, cât şi spre zona nord-africană. Editura Proema, prin prieteniile sale în Orient, prin acţiunile şi cărţile editate, redeschide căi şi reînnoadă un fir al relaţiilor slăbit în ultima vreme din cauza inadecvării sau a prestaţiei discutabile a unor funcţionari ai statului, la nivel central sau judeţean.

Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.