Reguli noi pentru subprodusele de abator

0
20

În 4 ianuarie 2021, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că intenționează să modifice norma sanitar-veterinară privind procedura de depozitare și neutralizare a subproduselor de origine animală ce nu sînt destinate consumului uman.
Operatorii economici vor fi obligați să depoziteze separat subprodusele de origine animală, pe categorii, în spații sau containere identificate. Aceste deșeuri de abator sau carmangerie vor fi transportate în cel mult 48 de ore la unități de neutralizare. Animalele moarte, cu greutatea sub 100 kg, vor putea să fie stocate timp de cel mult 2 luni, într-un congelator special, cu capacitate de maximum o tonă.
Unitățile de incinerare, de mică și de mare capacitate, trebuie să dețină echipamente funcționale pentru măsurarea, afișarea, înregistrarea și stocarea automată, electronică, a valorii temperaturii gazelor la intervale regulate de timp (30 minute), pentru demonstrarea incinerării corecte a subproduselor de origine animală. Mijlocele de transport (subproduse și cavadre) vor fi inscripționate „Transport SNCU” cu litere de 20 cm.
Animalele de companie pot fi îngropate doar în cimitire speciale, iar terenul poate fi refolosit după 30 de ani de la ultima îngropare, cu aprobarea instituțiilor județene veterinare, protecția mediului și sănătate publică.
Noile reguli sînt impuse de Regulamentul european nr. 1.069/2009, aplicat la noi abia acum.
• Din păcate, situația în județul nostru nu-i bună. Abatoarele se plîng de faptul că incinerarea subproduselor animaliere costă mult, la care se adaugă cheltuielile de depozitare și transport. Maramureșul are doar un incinerator pentru prestări de servicii, la Seini, plus două incineratoare pentru nevoile proprii, funcționale în abatoare din Baia Mare și Ardusat. Animalele pierite de regulă de îngroapă în pămînt, deși legea europeană interzice acest lucru. Este permisă doar îngroparea animalelor de companie, în cimitire autorizate, însă la noi nu există nici unul. După ultima îngropare, terenul cimitirului de animale va putea fi refolosit peste 30 de ani. Cadavrele de porci cu pestă africană (500 de capete în ultimii 3 ani) se îngroapă cu avizul Direcției pentru Protecția Mediului, pe terenuri argiloase.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.