O întîlnire posibilă cu Mihai Eminescu

0
28

La pagina 58 din manuscrisul 2.257, o însemnare răzleață a Poetului îmi provoacă, tulburător, o „amintire” care, chiar dacă în plan real nu este adevărată, aș putea să o evoc drept posibilă într-o ordine culturală. (Unde, altundeva, decît într-un asemenea orizont ne-am putea „întîlni” cu spiritul celui pe care C. Noica l-a numit „omul deplin al culturii românești”?)
Iată însemnarea făcută de Mihai Eminescu: „Prelegeri publice (Să le țin în Maramureș) Geniul național În favoarea teatrului Studii asupra pronunției Patria română Poezia populară”.
Este vorba despre un proiect-program pe care Eminescu și-l propunea, în perioada cînd era student la Viena, în sprijinul înființării unui Teatru Național în Transilvania. Nu știu dacă a ținut aceste prelegeri. Dar – mă gîndesc, îndrăznind să evoc o „întîlnire posibilă” – dacă le-ar fi ținut, sigur ar fi trecut și prin Ieud, în inima Maramureșului, loc în care s-a găsit (și s-a scris) celebrul Manuscris de la Ieud, datat la începutul secolului al XVII-lea. Ajuns acolo și anunțîndu-și „prelegerea publică”, îndrăznesc să-mi imaginez că la ea ar fi asistat și străbunicul meu.
Pe ce „mă bazez”? Pe un „amănunt” comun al biografiilor tatălui Poetului, Gheorghe Eminovici și străbunicului meu: amîndoi aveau în casă (primul și cita, adesea, din ea, în rapoartele pe care le întocmea în calitate de administrator de moșie) lucrarea lui J. J. Rousseau, Emil sau despre educațiune, în ediție princeps! Ar fi fost, astfel, perfect posibil să-l „văd” pe poet prin ochii străbunicului meu. Altfel spus, ar fi fost posibil să-l „cunosc” chiar înainte de a-l „învăța”. Mă întreb, chiar, dacă nu cumva este inevitabil ca, într-un fel sau altul, admirîndu-l sau ignorîndu-l, venerîndu-l sau rănindu-l, iubindu-l sau trădîndu-l, prieteni sau vrăjmași, să ne „întîlnim” cu El.
Altfel, cum se face că-l recunoaștem cu toții (firește, în felurite chipuri), deși doar foarte puțini îl cunosc (profund, autentic)?
Vasile GOGEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.