Ziua Culturii și a lui Eminescu

0
20

15 ianuarie, ziua în care s-a născut poetul și jurnalistul Mihai Eminescu, va fi sărbătorită în acest an 2021 prin evenimente restrînse, cu 2-3 participanți. Iubitorii poeziei eminesciene vor pune flori pe mormîntul din București, sau lîngă sutele de statui Eminescu din toată țara. Nu vor fi organizate recitaluri și evenimente cu public, dar avem putința să citim măcar o poezie ori o propoziție meditativă scrisă de poet: „Sînt ca un Univers necunoscut”.
Au rămas puține amintiri directe ale contemporanilor, unele discutabile. Copilul Mihai era negricios, mic, îndesat și se temea de stafii. Adolescentul, sănătos tun, înota vara la scăldătoare ca un pește. Tînărul scund (1,64-1,65 m) și musculos avea cap mare pentru înălțimea sa. Nu se îngrijea deloc de ținută. Dinți lați, galbeni de la fumat. Față cărnoasă, adesea nebărbierită. Nu era om de oraș, manierat. Rîdea zgomotos, abuza de cafea, pînă la 33 de ani n-a prea băut alcool. Ducea o viață dezordonată, scria noaptea, în camera plină de fum.
Cu voce de tenor, recita poezii ca un actor. Pronunța germanizat unele neologisme: zenzibilizare, conzervativ… Înjura: „Tu-i neamul nevoii!…” De regulă, era tăcut, gînditor, modest, dar hiperconștient de valoarea poeziei sale.
A fost tratat eronat de sifilis, cu mercur. Probabil, psihoza sa era ereditară. Avea otită și ulcerații la picioare. N-a murit din cauza bolii psihice, ci de endocardită cronică, cauzată și de surmenaj. Se plîngea de dureri de cap, avea crize maniacale și depresive. A fost închis de mai multe ori pentru tulburarea liniștii publice. Corpul i-a îmbătrînit înainte de vreme. A scris articole de ziar pînă în ultima zi, coerente, deci nu putea avea sifilis. La autopsie, medicul a găsit organe interne mărite, efect al dozelor de mercur și al alcoolului. Creierul cîntărea 1.490 g (cu 90 g peste medie), emisfera stîngă fiind mai mare. Lobi frontali hipertrofiați (n.n – centrul personalității și cunoașterii). Uitat de legist la soare, pe fereastră, creierul s-a alterat și a fost aruncat…
Viața lui Eminescu poate fi reconstituită din mărturiile scrise de: Stefanelli, Matei Eminovici, Densușianu, Maiorescu, Negruzzi, Caragiale, Slavici… Ne întrebăm ce s-ar fi întîmplat dacă Eminescu ar fi fost plătit să scrie poezie, proză, teatru, nu articole politice. Ar fi sărăcit statul?!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.