31 de companii din „cartelul” lemnului au fost amendate cu 26,6 milioane euro

0
31

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi, în valoare totală de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro), 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România
În cadrul investigației, Autoritatea de concurență a constatat că aceste companii își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.
În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani.
Cele mai mari amenzi le-au primit firmele austriece. Fosta Holzindustrie Schweighofer a fost amendată cu 51.788.472 lei, Kronospan Trading, cu 43.148.358 lei, și Egger România, cu 22.657.254 lei.
Au mai „încasat” amenzi companiile Frasinul – 3 milioane lei, Kronospan România – 1,9 milioane lei, Forestar – 1,7 milioane lei, Kronospan Sebeș – 1,3 milioane lei. Lista firmelor sancționate mai cuprinde alte 24 de companii, fiecare cu sume sub 1 milion de lei.
13 dintre companiile anchetate și-au recunoscut faptele, în frunte cu fosta Holzindustrie Schweighofer, urmată de furnizorii importanți ai corporației: firmele Alredia, Explosiv Group, Silva Logistics, Silvania International, Forest Land etc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.