Încep fătările la ovine

0
17

Pe toată perioada de gestație, oile nu vor fi înghesuite în adăposturi, nici la intrarea și la ieșirea din padocuri. Nu se adapă cu apă rece, pentru a evita avorturile. În ultima parte a gestației, se tunde cu grijă lîna din jurul cozii și a ugerului, pentru a asigura o bună igienă a suptului și a mulsului.
Este nevoie de un compartiment special pentru oile care au fătat şi de unul pentru miei. În maternitate, se amenajează boxe individuale de fătare, cu dimensiunea de 1,2×0,8 m. Temperatura aerului să fie de 18-20 grade Celsius. Aşternutul se schimbă zilnic.
Cu 1-2 zile înainte de fătare, abdomenul oii se lasă, ugerul se mărește și devine turgescent, vulva se tumefiază. În apropierea momentului fătării, oaia devine neliniștită, caută un loc retras, se culcă și se ridică des. Atunci, oaia trebuie introdusă în boxa de fătare. Expulzarea fetusului durează 30-40 de minute, iar în caz de fătare gemelară, al doilea iese după 15-20 de minute. Placenta va fi expulzată în 3 ore după fătare, iar ugerul involuează în 30 de zile.
Imediat după fătare, mielului i se acordă primele îngrijiri: se îndepărtează mucozitățile de pe cap, din zona botului, a nărilor, se secționează cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen, dacă nu s-a rupt în timpul fătării, și se tamponează ombilicul cu tinctură de iod. În continuare, mielul este lăsat 20-30 de minute să fie lins de oaie, ceea ce echivalează cu un masaj de activare a circulației sângelui. Apoi se trece la pregătirea oii pentru prima alăptare, prin cură­țarea ugerului și mulgerea primelor jeturi de colostru. Se practică şi metoda oilor-doică, dacă oaia-mamă a pierit. Mielul poate fi hrănit cu lapte de vacă, printr-un biberon.
Perioada de ”miel crud” durează de la 0 la 7 zile. Miel mijlociu 8-30 zile. Miel zburat, 31-65 de zile. Fiecare oaie cu miel să aibă în adăpost aproximativ 2 m².
Înțărcarea mieilor se face treptat, timp de 4-5 zile. Mieii vor fi izolați de mame peste noapte, iar dimineața oile se mulg, urmînd ca în zilele următoare mieii să fie lăsați cu mamele doar cîteva ore, în timpul zilei, pentru a diminua stresul de înțărcare. Cînd înțărcarea mieilor se face brusc, mieii slăbesc și se pot îmbolnăvi. În perioada înțărcării, rația furajeră se completează cu furaje de calitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.