Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar Spiru Haret Maramureş luptă pentru drepturile elevilor şi cadrelor didactice din Maramureş!

0
23

• Situaţia tensionată de la nivelul judeţului analizată la nivel central! •

Vineri, 15 ianuarie 2021, a avut loc şedinţa Biroului Executiv al Consiliului Liderilor Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”. La şedinţă au participat 51 de lideri sindicali din toate judeţele ţării. Şedinţa a fost organizată online de-a lungul a patru ore şi jumătate.
Pentru mai bine de o oră s-a alăturat şi ministrul educaţiei, dl. Sorin Mihai Câmpeanu.
Din partea judeţului Maramureş la şedinţă a participat preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Spiru Haret Maramureş, dl. Pop Daniel.
“În această perioadă ne confruntăm cu probleme reale pornind de la redeschiderea şcolilor, vaccinarea personalului didactic, salarizarea şi constituirea planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2021/2022. Am înaintat săptămâna trecută Instituţiei Prefectului al judeţului Maramureş, dlui prefect Silviu Ungur, o solicitare de întâlnire în regim de urgenţă a comisiilor de dialog social, la care să participe reprezentanţii organizaţiilor sindicale, ai primarilor, ai consiliilor locale, ai direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice şi ai Inspectoratului Şcolar al Judeţului Maramureş, în cadrul căreia să abordăm următoarele: planul de şcolarizare, exceptarea personalului din învăţământ de la măsura îngheţării salariilor în anul 2021, calculul şi plata corecte, prin raportare la salariul de bază în plată, a drepturilor salariale suplimentare, reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 ca majo­rări/creşteri ale salariului de bază, acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, cuvenite personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ cu dispozitive şi echipamente, în vederea reluării cursurilor faţă în faţă, finalizarea punerii în aplicare a Legii nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011 etc, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru personalul din învăţământ, potrivit legislaţiei în vigoare şi plata integrală şi la termen a tranşelor din diferenţele salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea salariaţilor din învăţământ, conform prevederilor legale aplicabile în materie, precum şi plata integrală şi la timp a salariilor.
Totodată, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” s-a adresat Ministerului Educaţiei şi Cercetării solicitând constituirea claselor a IX-a, în anul şcolar 2021-2022, cu 24 elevi/clasă şi nu cu 28 elevi/clasă, cum e în prezent, acest aspect a dus la reducerea unui număr de 47 de clase la nivelul Maramureşului, situaţie care generează dispute la nivelul sistemului educaţional.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” a propus, încă din faza de proiect, să se aibă în vedere dispoziţiile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 185/2020, în sensul constituirii formaţiunilor de studiu de început în învăţământul liceal, profesional, inclusiv dual, şi postliceal ţinându-se cont de media de 24 de elevi/clasă. S-a solicitat să se procedeze la modificarea imediată a art. 7 pct. 1 din Metodologia aprobată prin O.M.E.C. nr. 5599/2020, în sensul eliminării obligativităţii de constituire a formaţiunilor de început din 28 de elevi şi al respectării mediei de 24 de elevi/clasă prevăzută de art. 63 alin. (1) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 185/2020.
Faptul că la anul nu se vor constitui aceste clase vor lăsa pe drumuri cadre didactice, iar elevii de clasa a VIII-a nu vor putea accede în liceul pe care-l doresc deoarece liceele din Maramureş sunt obligate să taie clase din propunerea lor ca ofertă şcolară.
Algoritmul de calcul cu 24 de elevi/clasă poate duce la un echilibru în acest sens. Ministrul Educaţiei ne-a asigurat de susţinerea sa, iar în săptămâna aceasta vor fi întâlniri punctuale cu reprezentanţii sindicatelor, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor pentru a se lua cea mai bună decizie în favoarea copiilor, principalii beneficiari ai educaţiei. Am adus la cunoştinţă acest aspect Inspectoratului Şcolar Maramureş imediat după întâlnirea cu Ministrul Educaţiei”, a menţionat Pop Daniel, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Spiru Haret Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.