SLI MM consideră obligatorie reducerea numărului de elevi dintr-o clasă

1
86

În urma informaţiilor vehiculate în ultimele zile vizavi de problema numărului de clase de-a IX-a prevăzute în proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2021-2022, Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş (SLI MM) se vede nevoit să intervină pentru a face câte precizări.
”Lipsa unei reforme şi a unei viziuni reale asupra sistemului de învăţământ care să ia în calcul nevoile societăţii şi evoluţia demografică ne-a adus azi în situaţia de a avea, pentru anul şcolar 2021-2022, cu 40.000 de elevi mai puţin pentru clasele a IX-a, ceea ce duce la o diminuare de aproximativ 30 de clase în fiecare judeţ, precum şi la o reducere de 2.295 norme didactice. Cum s-a ajuns aici? Deoarece, în urmă cu opt ani, o parte dintre elevi au avut posibilitatea de a opta pentru clasa I sau clasa pregătitoare, numărul de elevi din clasa a VIII-a de acum care vor opta pentru liceu sau şcoala profesională este mai mic decât în anul şcolar actual, în judeţul Maramureş, cu 1.391, ceea ce duce inevitabil, conform legislaţiei actuale, la o scădere cu aproximativ a 50 de clase de liceu”, explică prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI MM. De câţiva ani, în cadrul comisiilor de dialog cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, SLI MM a tras semnale de alarmă pentru identificarea unor soluţii care să afecteze cât mai puţini colegi. Unii dintre aceştia au urmat cursuri de reconversie profesională, absolvind una şi chiar două facultăţi pentru a nu rămâne fără loc de muncă. Mai mult, la nivel de judeţ, s-au stabilit câteva principii astfel încât impactul asupra normelor titularilor să fie minim. ”Deşi ne aflăm, practic, în ceasul al 12-lea, soluţia cea mai adecvată în acest context ar fi aplicarea corectă legislaţiei, ceea ce ar duce la reducerea numărului de elevi dintr-o clasă cu implicaţii şi asupra creşterii calităţii actului educaţional. Săptămâna trecută, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a centralizat situaţia cu care ne confruntăm la nivel naţional şi, la şedinţa Colegiului Naţional al Liderilor, la care a fost invitat domnul Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, s-au prezentat date concrete, precum şi soluţiile identificate: reducerea numărului de elevi/ clasă şi completarea normelor didactice cu activităţi remediale”, mai punctează prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI MM. Solicitarea FSLI are bază legală – Legea 185/ 2020 prevede că media este de 24 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30. Conform OMEC nr. 5599/ 2020, clasele a IX-a ar urma să se constituie cu 28 de elevi, ceea ce ar duce, însă, la un adevărat dezastru în rândul cadrelor didactice care predau la liceu. La întâlnirea cu liderii FSLI, la care a participat şi prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI MM, domnul ministru Sorin Cîmpeanu a afirmat că, după ce va analiza situaţia transmisă de către inspectoratele şcolare, la nivelul ministerului, există posibilitatea de a reduce aceste efective. Din informaţiile pe care le avem, inclusiv Administraţia Prezidenţială susţine diminuarea numărului de elevi pentru clasele a IX-a.

1 COMENTARIU

  1. Am o intrebare :
    Daca se reduce nr de elevi dintr-o clasa de liceu la 20-25 elevi , anul viitor 2022/2023 sunt suficienti elevi ca sa nu se desfinteze clase ?Altfel cu toata durerea …

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.