Ilegalități cu indemnizația de sprijin Covid 19 • În Maramureș, 3 beneficiari au restituit banii încasați necuvenit

0
83

Fraudă cu indemnizațiile de sprijin COVID 19 în mai multe județe. Reprezentanții Agențiilor Județene de Plăți și Inspecție Socială sunt cu ochii în patru pentru a găsi eventualele nereguli sau ilegalități. La nivelul județului Maramureș, încă de anul trecut au fost făcute verificări pe acest segment. Zilele acestea la instituția județeană e așteptată chiar Curtea de Conturi pentru a efectua un audit în privința ajutoarelor plătite maramureșenilor.

Peste 3.000 de beneficiari ai indemnizației de sprijin COVID s-au înregistrat pe perioada stării de urgență în județul Maramureș. Ulterior, numărul a mai scăzut. La finele lunii decembrie, în evidențele Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Maramureș figurau mai puțin de 1.000 de beneficiari pe acest segment. În ce privește beneficiarii, ce activează în baza contractelor de drepturi de autor, aceștia sunt în jurul a 30 de maramureșeni.
Conducerea AJPIS Maramureș a arătat că încă de anul trecut s-au făcut verificări de către Curtea de Conturi pentru a se vedea dacă aceste ajutoare sunt încasate legal. La nivelul județului Maramureș au fost găsite circa 3 cazuri. Nu au fost abateri grave, mici erori, dar cu toate acestea, beneficiarii s-au văzut nevoiți să restituie banii încasați, necuvenit. În continuare se vor face controale, suprapuneri de baze de date pentru a se constata corectitudinea declarațiilor făcute de beneficiari. În plus, un audit pe tema plăților ajutoarelor va fi întreprins de Curtea de Conturi în această perioadă la AJPIS Maramureș, la fel ca la începutul fiecărui an, pentru a se elimina orice abatere, cei găsiți cu probleme fiind ulterior somați să restituie sumele încasate pe nedrept.
O indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut se acordă pentru profesioniștii și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, care și-au redus temporar activitatea, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 132/2020. Această formă de sprijin se acordă până în iunie 2021.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.