La mulți ani, Părinte Ioan Pop!

0
1278

Pronia cerească a făcut ca să se nască la poarta Mănăstirii Rohia. În urmă cu 70 de ani. La 8 februarie 1951. Și cum s-a născut acolo, la poarta Mănăstirii Rohiei, a devenit un fiu al acesteia, nu numai al satului Rohia. Parcă-l văd, în urmă cu circa 60 de ani, cum starețul de atunci al Rohiei, Înaltpreasfințitul Justinian, venea cu autobuzul din Tg. Lăpuș și oprea, uneori, în poarta Mănăstirii. Iar în geanta sa mare din piele, nelipsită și totdeauna plină, scotea un pumn de bomboane și le dădea copiilor care îl așteptau și îl înconjurau, pentru că îl iubeau nespus. Printre ei era și viitorul preot Ioan Pop. Totdeauna avea, pe lângă o vorbă de povață și bomboane, pe care le cumpăra cu kilogramele din Tg. Lăpuș. Pentru copii. Așa că nu este de mirare că cel născut lângă poarta Mănăstirii Rohia să devină un apropiat al ei. A crescut, la propriu și la figurat, în umbra Mănăstirii Rohia, care era la nici o jumătate de oră de mers pe jos de casa părintească. Așa că atât el, cât și fratele său Gheorghe au devenit preoți. Alături de alți 29-30 de tineri născuți în satul Rohia.
A urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, după care s-a întors pe meleagurile natale ale Lăpușului. A fost preot în Răzoare și secretar protopopesc la Tg. Lăpuș, iar după reînființarea Episcopiei Maramureșului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian l-a luat alături de Înaltpreasfinția Sa, ca secretar eparhial. Secretar al nou înființatei Episcopii a Maramureșului. Era nelipsit, putem zice, zi și noapte, de lângă Sfântul Ardealului de Nord, Justinian al Maramureșului și Sătmarului. Mergea la Ședințele de la Patriarhie și în alte locuri, la Sfintele Liturghii Arhierești sau vizite canonice, avându-l mereu alături pe Părintele Ionică Pop, secretarul. A devenit apoi consilier eparhial administrativ, al treilea om în Episcopie, Părintele Ionică.
Părintele Ionică este cunoscut de credincioșii băimăreni ca parohul de la biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, unde a slujit aproape totdeauna în sobor mare de preoți. În duminici și sărbători erau câte 6 preoți care slujeau la Sfântul Altar, iar la strană voci rare de seminariști, care s-au format la această biserică, ucenicind la rânduiala bisericească încă de pe băncile seminarului. Azi sunt aproape toți preoți sau diaconi remarcabili în Episcopie.
Aici, la biserica „Sfântul Nicolae”, a reușit să realizeze o comuniune de credincioși cu adevărat creștină, bazată pe respect și rugăciune, pe întrajutorare, pe evlavie.
Și au venit anii pensionării, după o viață închinată lui Dumnezeu și Sfinților Săi, după mii de Sfinte Liturghii săvârșite la Sfântul Altar și după zeci de mii de îndrumări duhovnicești date creștinilor. Are mulți prieteni și mulți au ascultat de sfaturile sale. Are cultul prieteniei.
Acum îl puteți găsi la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lăpușul Românesc, de pe Valea Ruoaiei, unde slujește în duminici și sărbători.
Întru mulți și fericiți ani, Părinte Ionică Pop și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să te țină cu sănătate și putere de muncă mulți ani la Sfântul Altar, alături de doamna preoteasă și de credincioșii pe care îi slujești, de întreaga sfinției tale familii.
La mulți ani, cu sănătate, Părinte Ionică!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.