Condițiile pentru primele ANT

0
13

Fermierul Alexandru Pop din satul Lucăcești, comuna Mireșu Mare, abonat al ziarului nostru (citește atent pagina Agricultura), ne întreabă care este situația cu ajutorul național tranzitoriu ANT7, de care el nu beneficiază, cu toate că are în grajd 7 vaci de lapte, de la care mulge circa 20 de tone de lapte pe an, plus tineret. I-ar prinde bine banii, 18 euro pentru fiecare o mie de litri de lapte crud, predat (cu 1 leu/litru) la centrul de colectare Multilact din sat.
În 2021, condițiile de accesare a ajutoarelor naționale tranzitorii ANT (ANT7 pentru laptele de vacă vîndut, ANT8 pentru bovinele de carne și ANT9 pentru oi și capre) au rămas aceleași ca în anii trecuți și vor fi valabile și în anul 2022. A rămas neschimbată și data de referință, 31 ianuarie 2013, zi în care Alexandru Pop nu îndeplinea condițiile pentru ANT7 (minimum 3 vaci cu vîrsta de 16 luni). De atunci, în fiecare an s-a interesat la APIA Șomcuta Mare și a primit răspunsul că data de referință a rămas aceeași și că nu poate primi ajutorul ANT7 – chiar dacă din 2014 îndeplinea toate celelalte condiții.
Fermele noi, înființate după 31 ianuarie 2013, au putut beneficia de ANT7. Este încă o situație în care țăranii sînt descurajați de stat să mărească numărul de vaci de lapte din grajd! Ce ar face Alexandru Pop cu banii din ANT7? Și-ar cumpăra o mulgătoate pneumatică la bidon – are vîrsta de 65 de ani și mulge singur vacile, cu mîna. Și-ar dori și un tractor, căci lucrările mecanizate sînt scumpe (cosit, greblat, balotat), vis realizabil dacă ar reuși să acceseze sprijinul cuplat, condiția fiind să aibă zece vaci de rasă pură, nu metisate ca ale lui. În 2020, a primit ajutorul de stat pentru Covid-19 și i-a prins bine.
• De la APIA Maramureș, am aflat că pentru anul 2023 referința ANT va fi luna iunie 2018, deci Alexandru Pop va putea primi ANT7 abia din anul 2023. Fermele înființate în 2020 au data de referință (privind numărul de animale din exploatație) 28 februarie 2021. ANT se plătește din bugetul național. Informații: APIA Maramureș, Baia Mare, str. Victoriei nr. 149, tel/fax 0262.349.287, adresa de e-mail: apia.maramures@apia.org.ro.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.