Umilire rusească

0
88

Suntem conectați la o realitate românească extrem de agitată. Parcă nu este suficientă pandemia, care lovește în prieteni și cunoscuți, mai vine și guvernul care anunță tăieri de venituri, pensii blocate, ciorovăieli politice sporite. Deși este iarnă, revoltele celor vizați de austeritate nu se intimidează. Vineri, studenții băimăreni au înfruntat frigul în fața Prefecturii. Așa că avem cu ce să ne batem capul în curtea noastră. Între timp, în jurul țării, au loc întâmplări politice care ne privesc. Cum a fost umilința aplicată de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate al Uniunii Europene, spaniolul Josep Borell. Care a făcut o călătorie diplomatică la Moscova, stângace și eșuată.
A vrut să afle dacă Guvernul Rusiei este interesat de o discuție despre diferențele dintre UE și Federația Rusă. Și diplomatul european a primit o lecție aspră. A mers la Moscova din proprie inițiativă, după ce, patru ani, o vizită de acest gen nu existase. Se instalase o răcire a relațiilor între cele două părți. Umbra președintelui Putin, în centrul Europei, este tremurătoare. Campanii de dezinformare cu efecte serioase, amestec în interesele interne ale unor țări, culminând cu legenda electorală din Statele Unite și alte dezacorduri diplomatice cu alte state. Oficialul european, cred de bună intenție, a socotit că este mult mai bine să recurgă la negocieri decât să lase situația să se degradeze. Așa că a convenit o întâlnire la Moscova.
Și acum vine lecția rusească. Înaintea conferinței de presă, pe care cei doi diplomați urmau să o țină, Guvernul rus, cu un cinism mai rar întâlnit, a anunțat expulzarea a trei diplomați europeni. Un polonez, un suedez și un german, fiind acuzați că au participat la demonstrațiile de solidaritate cu opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi. Cel aflat, anul trecut, într-o tentativă de otrăvire și tratat într-o clinică din Germania. Povestea cu expulzarea nu ar fi atât de relevantă, asemenea semnale se practică între țări, ci momentul ales a făcut carieră în lumea diplomației. Ministrul de Externe al Uniunii Europene a asistat învins la anunțul sardonic, fără a avea o replică pe măsură. A înghițit în sec, fiind martor la propria lui umilire rusească.
Nu trebuie să fii mare priceput în politica externă ca să-ți dai seama că totul a fost pregătit, cu bună știință și cu un scop precis. Și parcă nu a fost suficientă prima lecție, a urmat și a doua. După ce Borell, ca să salveze atmosfera, a lăudat fără rezerve vaccinul rusesc, sub semnul vești bune pentru umanitate, imediat rușii au publicat un videoclip în care aceste declarații au fost precedate de imagini cu Navalnîi. Presa relatează că Borell i-ar fi spus lui Lavrov, înainte de conferința de presă, că nici un stat european nu a propus sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a felului în care își tratează Opoziția. Ceea ce este neadevărat.
Mulți diplomați s-au întrebat: ce a fost în capul Înaltului Reprezentant? Deoarece s-au cerut sancțiuni pentru Rusia, și din Țările Baltice, România, Polonia – țări care cunosc pe propria piele conduita rușilor în istoria recentă. Se spune că Ministerul de Externe al Federației Ruse a râs de incoerența europenilor. Umilirea și-a atins ținta. Și ce-i mai jalnic, pentru un om, pentru o țară, decât să simtă gustul amar al îngenuncherii demnității. Dar pentru o Europă Unită? Dinspre Bruxelles nu au întârziat să apară reacțiile dure, inclusiv demisia lui Borell. În Parlamentul European, peste 50 de reprezentanți ai principalelor grupuri politice, mulți estici, au semnat o scrisoare în care îi reproșează, printre altele, lui Borell că nu a părăsit imediat Rusia la vestea expulzării colegilor săi. Cât despre demisia lui, procedura este anevoioasă, așa că demnitarul umilit de ruși rămâne cu rușinea. Dacă o are. Dacă nu, europenii au luat o lecție de batjocură diplomatică, mai rară în ultimele decenii.
P.S. O remarcă pentru Ministerul de Externe român, care, în ultima perioadă, a fost activ prin atitudini ferme față de mai multe crize din alte state unde democrația și drepturile omului sunt puse la încercări.
Ultima oră. Putin este sfătuit de experții militari ruși să atace preventiv, cu avioane de luptă și drone, SUA și aliații, cu scopul de a contracara strategia de război.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.