Creșterea porcilor va fi restricționată?!

0
15

Cu toate că Legea zootehniei le permite cetățenilor să crească animale domestice în gospodării, iată că președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare (dr. Robert Chioveanu) intenționează să interzică creșterea scroafelor în gospodăriile țărănești și să limiteze numărul porcilor grași la cinci, cu condiția să fie tăiați și consumați de acea familie. Motivul invocat este pesta porcină africană, boală apărută în urmă cu 4 ani. 700.000 de porci au fost uciși în focare, iar statul i-a despăgubit pe proprietari. Pesta a apărut și în exploatațiile comerciale, la Seini au fost uciși dintr-un foc 2.600 de porci cu pestă, însă creșterea în ferme nu va fi restricționată!
De mai multă vreme statul are ceva cu țăranii, îi numește „evazioniști”, cică nu plătesc taxa pe valoarea adăugată TVA către bugetul public. Dar nici nu decontează TVA, precum firmele. Țăranii vînd la abatoare porci grași, viței grași, vite reformă, miei grași, oi reformă, iar produsele sînt comercializate cu TVA, deci statul încasează taxe după munca țăranilor. Deci argumentul că țăranii sînt evazioniști fiscal este eronat.
Țăranii vînd animale vii la tîrg sau produse agricole la piață, nu colectează TVA de la cumpărători, însă nici nu decontează TVA-ul pentru inputurile pe care le cumpără (semințe, îngrășăminte, furaje) din comerț. În plus, țăranii plătesc impozite agricole mai mari decît impozitul pe profit plătit de fermieri.
Concluzie: discriminarea țăranilor nu este justificată, politicienii dovedind rea-credință față de această categorie socială. Alimentele țărănilor sînt de calitate, ei sînt primii care le consumă, doar excedentul fiind vîndut.
Comunicatul de presă al SNSVSA arată că deficitul balanței comerciale la carnea de porc este de 500 milioane euro anual și că fermele produc doar 25% din necesarul de consum, 75% venind din import. Acesta este cel mai bun argument pentru a-i încuraja pe țărani să crească animale în mod tradițional, cu respectarea regulilor de mediu, cu gard dublu de sîrmă spre pădure.
Propunerea de interzicere a creșterii scroafelor la țară, limitarea la 5 porci grași și interzicerea vînzării porcilor țărănești în tîrguri și abatoare sînt greșite, iar controlul statului asupra țăranilor nu-i democratic și nici măcar liberal!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.