Buda-n curte, la rang de virtute!!

0
182

Brand de Maramureş!
Nu ne propunem aici să supărăm ori să aducem atingere mândriei maramureşene… Doar noi suntem pui de daci liberi, vecini de-ai lui Dracula (colo-şa în Bistriţa…), nemeşi şi avem propria noastră civilizaţie…a lemnului! Aici am vrut să ajungem. De drag ce ne-a fost lemnul, n-am mai renunţat la el. La car, la sanie, la plug, la ,furcă, la covată sau la şindrilă am renunţat încet, au venit altele, de fier, apoi de plastic. Dar la buda-n curte, niciodată!!! Cifrele vorbesc, ele sunt oarecum depăşite de realitate. Dar înainte, să nu uităm să subliniem că nu e Maramureşul mai primitiv ca alte părţi ale ţării… Şi ca o dovadă, luăm în discuţie aici, în preambul, alte tare ale noastre, dincolo de buda-n curte devenită brand…

România mon amour

Iată câteva statistici europene potrivit cărora suntem în top! Cea mai bisericoasă ţară din Uniunea Europeană (locul 1 la numărul de biserici pe cap de locuitor). Cea mai înapoiată ţară europeană (45% dintre români n-au WC în casă, faţă de 2% în Europa). România este ţara cu cea mai dură lege anti-arme din lume, dar este ţara cu cea mai mare corupţie din Europa – 40% (Curtea de Conturi: din 15 miliarde de euro pe an achiziţii publice, 6.2 miliarde se fură ). România este printre puţinele ţări care interzic complet prostituţia (pe motive de moralitate), dar este cel mai mare exportator de prostituate din Uniunea Europeană (peste Rusia şi Ucraina), conform EU Observer. România este ţara cu cel mai mic şomaj oficial din ultimii 25 de ani, dar este singura ţară unde 50% din familii declară că nu au niciun membru angajat, iar 25% din familii au doar un membru angajat. România este printre ţările cu cei mai mulţi absolvenţi de universitate din lume, dar este ţara cu doar 2 universităţi în top 1000: Universitatea din Bucureşti pe 986 şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, locul 987, conform clasamentului realizat de Center for World University Rankings în 2015. România este ţara unde şcoala este susţinută până la sfârşitul liceului (în sensul că liceul e gratuit), dar este pe locul 1 în Europa la şcolari analfabeţi (30%), iar 42% dintre români cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului. Şi-abia acum să revenim la toalete/buzi/WC-uri, da? Cu peisajul complet…
Alte statistici sunt mai blânde… ele spun că peste un sfert (27,7%) din populaţia României trăia, în 2018, într-o locuinţă care nu avea toaleta în interiorul casei, în scădere faţă de procentul de 29,7% înregistrat în 2017, însă de peste zece ori mai mare decât me­dia de 2,1% înregistrată în 2018 la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat, cu ocazia Zilei mondiale a toaletei (World Toilet Day). România este urmată la distanţă de Bulgaria unde 15,3% din populaţie are toaleta în afara casei, Lituania (10,6%), Letonia (9,9%) şi Estonia (5,3%). Conform datelor statistice, în judeţul Botoşani există 100.000 de gospodării cu WC în fundul curţii, iar alte 10.000 n-au toaletă deloc. În sistemul de învăţământ din România erau la începutul anului şcolar trecut 1.176 de şcoli cu toalete în curte, potrivit răspunsului Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea Edupedu.ro. Majoritatea acestor şcoli sunt în mediul rural. De Ziua internaţională a toaletei 2019, stabilită de ONU pe 19 noiembrie, un sfert din grădiniţele din mediul rural au grupul sanitar în exteriorul clădirii. Ministerul Afacerilor Interne a centralizat, prin intermediul prefecturilor, situaţia şcolilor cu toalete în curte. Sunt ”1.176 de clădiri aflate în baza materială a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care au grup sanitar exterior”, potrivit răspunsului dat la solicitarea Edupedu.ro.

Maramureş, plai cu flori. Şi cu frunze. Şi cu ziare…

Revenind la Maramureş, am cerut asemenea date de la trei instituţii de stat. În mod clasic, s-au ascuns după reguli… ”Trimiteţi-ne cerere oficială pe email, cu ştampilă şi cu etc, eventual aşteptaţi răspuns în 30 de zile”, şamd. Avem totuşi câteva cifre interesante. Ele provin din recensământul anterior, cel din 2011. Astfel, judeţul Maramureş avea, la acel moment, 201.296 de locuinţe, din care 132.804 cu baie în locuinţă, 1951 cu baie în interiorul clădirii, 2451 cu baie înafara clădirii şi 64.090 nu aveau baie! Trecem prima dată în revistă oraşele, nu? Pentru că… avem de ce. Conform statisticii, municipiul Baia Mare are 2648 locuinţe fără baie, Sighetu Marmaţiei are 2648 de locuinţe fără baie. Borşa e lider de top, cu 3889. Alte cifre mărişoare mai au Şomcuta Mare cu 1772 locuinţe fără baie, Târgu Lăpuş cu 1601 sau Vişeul de Sus, cu 3201!!!
Şi trecem la comune… Bârsana are 1802 locuinţe, din care 1154 fără baie. Şi Copalnic Mănăştur are 1055 de locuiţe fără baie… Moisei 1506. Poienile de sub Munte aveau 3228 de locuinţe din care 2519 fără baie. Strâmtura are 1580 din care 1167 fără. Vişeul de Jos are şi el 1210 case fără baie. Sigur, e discutabil. În unele cazuri sunt case cu budă-n curte, în altele de case noi, moderne, neterminate deci încă nefuncţionale. La fel cum sunt locuri unde s-au făcut reţele de canalizare nefuncţionale, să fie făcute, care nici nu au fost pornite sau deservesc cel mult şcoală şi primărie. Asupra lor vom reveni punctual. Dar trebuie să subliniem câteva situaţii. Locuinţele ca locuinţele… Dar o primărie, o şcoală sau un centru de informare turistică cu budă de lemn în curte sunt deja penibile. O mănăstire care ar trăi din donaţiile creştinilor şi a turiştilor ce-i calcă pragul (vezi buda de lemn din foto de la mănăstirea Săpânţa) n-ar trebui să-şi trimită binefăcătorii în fundul curţii… Nici biserica monument UNESCO. Nici muzeul, indiferent cât de mic e.
Subliniem că situaţia de mai sus se referea la locuinţele dotate cu baie. Da? Cât despre cele dotate cu closet cu apă (toaletă, wc), stăm aşa. Maramureşul are 201.296 locuinţe, din care 122.962 cu closet în locuinţă, 1943 cu closet în interiorul clădirii, 1889 cu closet înafara clădirii, 739 nu au closet cu apă în locuinţă, 5153 nu au closet cu apă dar e îânafara locuinţei. Mai sunt 57.665 de locuiţe fără closet cu apă dar în interiorul clădirii (???) şi încă 10.945 de locuinţe fără closet cu apă, în afara clădirii. Şi aici avem campioni. Vişeu de Sus şi Borşa cu peste 3000 de toalete fără apă, apoi Săcel, Satulung, Strâmtura, Moisei, Poienile de sub Munte cu peste 1000. Şi oraşele maramureşene au, în medie, peste 1000 de locuinţe fără toaletă cu apă în interior.

Nu arătăm cu degetul. Nu căutăm vinovaţi. Nici nu analizăm cifrele altfel decât sunt ele, seci. Numai că poate, în condiţiile date, ar trebui să o lăsm puţin mai moale cu bătutul în piept precum Tarzan, cu potenţialul nostru turistic fenomenal. Care este, aşa e. Până te apucă una-alta… Iar ca final, ca o concluzie sau hai, ca o erată, o întâmplare absolut reală, petrecută în Maramureş. În vizită la un om important în comunitatea lui, în zona rurală. O vilă chiar elegantă. Se mănâncă, se bea o ţuică, un vin. Te ceri la toaletă. ”Da ce bai ai?/ Oi vedea io…” Şi ţi se spune că au baie în casă, ţi-o şi arată(!!!), cu maşină de spălat, vană, duş, etc, dar doamna casei a decis că ”Io nu-mi spurc casa…”. Aşa că eşti indrumat în spatele casei, printre straturi de legume, unde, la gard, se află două tradiţionale şi clasice buzi de lemn, cu afişe în interior, cu calendar, cu lumină… Q.E.D.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.