🕮 Lecții de învățat 🕮 Paradoxuri sau lumea în care trăim?

0
105

Vorbeam cu profesorul Vasile Berinde, care face parte dintre cei 1% cei mai vizibili matematicieni ai lumii, mai cunoscut afară decât în țară, despre viitorul matematicii. Și olimpicii României. Școala românească de matematică fiind renumită. În 2018, olimpiada internațională de matematică a avut loc în România, la Cluj-Napoca. Iar profesorul Berinde a fost secretarul juriului internațional.
Din păcate, a fost cea mai slabă clasificare a României din istorie. De la primul loc, în 1996, la locul 33-34, în 2018. Pe primele locuri: SUA, Rusia, China, apoi țările asiatice, care investesc în activitățile care aduc prestigiu țării. Acum 59 de ani, când a fost înființată Olimpiada Internațională, echipele erau… de amatori, acum sunt superprofesioniste. Și cu multă investiție. Constatarea matematicianului Vasile Berinde, la prima vedere, pare șocantă. Dar ea arată, de fapt, lumea globală în care trăim.
Cu toată rivalitatea dintre SUA și China, lotul SUA era alcătuit din… chinezi. S-au acordat două medalii pentru punctajul maxim. Una a plecat în SUA, alta în Marea Britanie. Elevul din SUA era… chinez, iar cel din Marea Britanie… indian. În echipele Danemarcei, Suediei și Irlandei erau… români, adică generația emigrației…
Paradoxuri? Nu, lumea în care trăim. Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.