Provocarea lui Nicolae Bud…

0
30

Nicolae Bud face parte din spița aleasă, din păcate tot mai puțin numeroasă, a celor cărora le pasă. Nu în primul rând; sau, mai corect spus, nu în exclusivitate doar de propria lor existență. Mă gândesc la acei oameni pentru care soarta semenilor lor, a comunităților din care fac parte, și, mai presus de toate, a neamului căruia îi aparțin sunt subiecte de perpetuă și nobilă preocupare. Pe cei despre care vorbesc, îi distinge neostoita stare de veghe în care își duc viața, o stare care îi face să fie permanent conectați la realitatea lumii în care trăiesc. Privirea lor este, aidoma unui radar, larg cuprinzătoare și caută să pătrundă până în zonele cele mai ascunse ale lumii în care ne consumăm existența.
Ultima carte a lui Nicolae Bud, programat pusă sub titlul „VEGHEA CA O PROVOCARE”, este o culegere de articole pe care autorul le-a publicat de-a lungul timpului, din păcate fără să menționeze în cuprins și data apariției lor. Cred că sunt departe de orice suspiciune de grabă dacă afirm că, pentru mine, cartea lui Nicu reprezintă un manifest a ceea ce s-ar putea numi, și ar trebui să fie, implicare, responsabilitate, respect față de tradiție și grijă/preocupare față de viitor. E greu să identifici care este „tema principală” care se degajă după parcurgerea celor 39 de articole, adunate în cuprinsul cărții. Pentru că multitudinea zonelor pe care le supra-veghează autorul este extrem de largă. Este beneficiul unei educații, a unei erudiții care îi permit să se simtă la fel de în largul lui atunci când pledează pentru necesitatea redeschiderii școlilor profesionale, ca și în postura de participant și de comentator al unei lungi serii de evenimente solemne desfășurate în Aula Academiei.
Fiecare din articolele lui Nicolae Bud sunt grave invitații la reflecție. Alături de aceste incisive plonjări în realitatea cotidiană, autorul își și ne oferă și bucuria portretelor unor personalități de prim rang, pe care i-a cunoscut și a căror alură impresionantă se simte dator să o omagieze. Nicolae Breban, Eugen Simion, Grigore Leșe, Corneliu Mănescu, precum și o lungă listă de înalți prelați ai BOR sunt doar câțiva dintre cei în a căror memorie Nicolae Bud se pleacă cu dragoste și prețuire.
Dragoste și prețuire pe care, cu siguranță, o vor trăi toți cei care se vor bucura de întâlnirea cu „VEGHEA CA O PROVOCARE”, un dar semnat NICOLAE BUD.
Radu F. ALEXANDRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.