Şanse mari pentru BAIA MARE de a deveni CAPITALA EUROPEANĂ A TINERETULUI 2023

0
559

Municipiul Baia Mare va afla mâine, sâmbătă, 27 februarie, dacă va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2023. Anunţul va fi postat online de către European Youth Forum – organizatorii competiţiei, în jurul orei 13 (ora României). În finala concursului mai este şi oraşul Lublin din Polonia.

• Două evenimente online deschise publicului

Competiţia a adus mari emoţii deoarece a fost prelungită pe fondul contextului creat de pandemia de COVID-19. Dacă va câştiga, Baia Mare va deţine primul astfel de ti­tlu european şi va implementa programul PLAY, propus în candidatură. Pentru a marca momentul mult aşteptat, Echipa Baia Mare 2023 organizează mâine, sâmbătă, 27 februarie, două evenimente online deschise publicului: o întâlnire online pe platforma Zoom, începând cu ora 12,30, la care pot participa toţi cei care îşi doresc să fie alături de echipă şi alţi susţinători ai programului în momentul afişării rezultatelor, şi o întâlnire online care va fi transmisă live şi pe Facebook, începând cu ora 19, la care se vor discuta paşii următori pentru domeniul de tineret din Baia Mare, oricare va fi rezultatul competiţiei. Ambele evenimente sunt deschise publicului larg şi oricine îşi doreşte să participe poate să primească link-ul de acces prin înscrierea online: http:// bit.ly/thedayweplay. Mai mult, Echipa Baia Mare 2023 a lansat online şi invitaţia de a utiliza, pe Facebook, rama iPLAY pentru fotografia de profil, în semn de susţinere a candidaturii.

• Despre competiţie şi programul PLAY

Titlul de Capitală Europeană a Tineretului se oferă în fiecare an unui oraş care câştigă competiţia organizată de European Youth Forum (Forumul European al Tinerilor). Pentru a candida, fiecare oraş doritor trebuie să depună o candidatură în care propune un program cu un anumit concept, prin care să contribuie la dezvoltarea domeniului de tineret şi a participării active a tinerilor atât la nivel local, cât şi la nivel naţional şi european. Cu alte cuvinte, nu este un premiu acordat pentru performanţele obţinute până la acel mo­ment, ci pentru cel mai bun şi sustenabil program propus, care urmează a fi implementat în anul pentru care oraşul candidează. PLAY este conceptul municipiului Baia Mare pentru ceea ce îşi propune să dezvolte şi să implementeze în anul 2023. PLAY ar putea sugera că 2023 ar fi un joc, dar este şi serios, păstrând, totodată, un spirit tânăr.
Scopul PLAY este acela de a construi o scenă în care tinerii pot descoperi, învăţa şi funcţiona la potenţialul lor maxim, co-creându-şi oraşul, munca, viaţa şi viitorul.

• Obiective, priorităţi, parcurs

PLAY îşi propune să conecteze tinerii, experţii în tineret şi instituţiile, creând, astfel, reţele şi ecosisteme cu viziuni comune, pentru a îmbunătăţi bunăstarea tinerilor. Totodată, programul propus de Echipa Baia Mare 2023 urmăreşte să implice tinerii în dezvoltarea oraşelor şi comunităţilor durabile, precum şi să împuternicească tinerii să participe activ la conturarea viitorului Europei, având Baia Mare şi titlul de Capitala Europeană a Tineretului ca laborator pentru acest scop. Programul are 6 priorităţi principale (PLAY Work, PLAY Life, PLAY the City, PLAY Green, PLAY Safe şi PLAY the Future) care abordează teme de interes pentru tineri şi pentru Europa şi o prioritate orizontală (PLAY 4) care abordează tema incluziunii grupurilor vulnerabile şi dezavantajate în toate activităţile programului. Cele 56 de proiecte concrete sunt cuprinse în 12 iniţiative-cheie care abordează fiecare câte o problemă relevantă pentru realitatea actuală şi pentru viitor. Parcursul Municipiului Baia Mare de până acum, pe scurt, arată astfel: 2017 – Baia Mare a câştigat titlul de Capitala Tineretului din România 2018-2019; 2018-2019 – Baia Mare a fost Capitala Tineretului din România; 2019 – Baia Mare a candidat pentru tilul de Capitală Europeană a Tineretului 2022, ajungând până în finală, însă câştigătoarea titlului a fost Tirana; 2020 – Baia Mare a candidat pentru tilul de Capitală Europeană a Tineretului 2023, fiind unul dintre cele două oraşe finaliste; 2021 – Baia Mare va primi rezultatul final al competiţiei.

• Echipa Baia Mare 2023

Candidatura a fost realizată de către un grup de lucru alcătuit din tineri, lucrători de tineret şi experţi din Baia Mare şi Cluj-Napoca (primul oraş care a adus titlul European Youth Capital în România): Diana Sabo (FONT MM), Bianca Tătar (Asociaţia DEIS), Andras Farkas (Grupul PONT), Rebeca Sabou (cabinetul domnului primar Cătălin Cherecheş), Alina Pop (YMCA România), Beatrix Konyves (Asociaţia DEIS), Vlad Bardai (Asociaţia Young Roma Maramureş), Loredana Mihaly (Direcţia de Asistenţă Socială Baia Mare), Sonia Râjniţă (Primăria municipiului Baia Mare), Octavia Domide (Primăria municipiului Baia Mare), Mădălina Tămaş (Asociaţia Team for Youth), Bogdan Iluţiu (Fundaţia de Voluntari Somaschi), Larisa Dumitroaia (Grupul PONT). Din grupul de lucru extins, alcătuit pentru realizarea candidaturii, fac parte 99 de persoane (o mare parte dintre aceştia fiind tineri) şi 15 organizaţii de şi pentru tineret din Baia Mare şi Maramureş care au participat la consultări şi şedinţe de lucru şi au trimis propuneri de proiecte şi iniţiative care să fie incluse în program.

„Pentru tinerii din Baia Mare, titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2023 ar fi, probabil, cel mai fain context de învăţare. Am fost parte din echipa de voluntari din programul BMCTR 2018-2019 şi am văzut cu cât entuziasm ne-am adunat toţi şi mă gândesc acum pentru câţi tineri a fost un moment care le-a schimbat viaţa radical. Bineînţeles că un astfel de titlu înseamnă socializare, prieteni noi şi distracţie, dar vine şi cu multă responsabilitate şi lecţii. Partea cea mai bună în oraşul nostru este că, datorită lucrătorilor de tineret, toate acestea vin natural şi te dezvolţi fără să-ţi dai seama. Tinerii din Baia Mare pot învăţa multe într-o oportunitate la nivel european, dar, mai mult decât atât, simt că şi noi putem să avem un impact colosal asupra altor tineri din Europa. De asta sper din tot sufletul să câştigăm acest titlu!” – Beatrix Konyves, Asociaţia DEIS

„Sinceră să fiu, pentru mine a fost o provocare, mai ales în ultima perioadă. Pot să spun că, uneori, a fost chiar foarte greu să lucrez în stresul şi condiţiile nefavorabile create de pandemie. Totuşi, partea minunată a procesului a constat în tot sprijinul pe care l-am primit, eu ca tânără, din partea lucrătorilor de tineret, a experţilor şi altor tineri implicaţi. A contat enorm şi susţinerea pe care echipa a primit-o din partea comunităţii şi chiar şi de la nivel naţional. Mai mult, cu toate că eram conştientă de problemele cu care se confruntă anumite categorii de tineri, acum am reuşit să fac un pas mai aproape de ei şi să îmi dau seama cu adevărat cât de mult loc este pentru mai bine şi ce impact real ar avea un astfel de program. Am avut ocazia să învăţ enorm, să fac cunoştinţă cu persoane dedicate din domeniul de tineret şi din instituţii şi structuri publice care au contribuit cu multă deschidere la realizarea candidaturii. Dacă adăugăm un titlu european la tot potenţialul pe care îl avem, cred că vom reuşi cu adevărat să transformăm vieţi într-un ritm mai rapid.” – Bianca Tătar, membră a Echipei Baia Mare 2023.

„Oportunitatea cea mai mare este unitatea şi munca în echipă, faptul că prin intermediul acestui titlu o să reuşim să aducem împreună la aceeaşi masă tineri, membri din grupurile/ minorităţile marginalizate cu cei din comunitatea majoritară care încă, în momentul de faţă, dezvoltă un grad de rasism destul de ridicat. Cel mai mare câştig este dacă oamenii lucrează, cooperează, fac activităţi împreună şi la final reuşesc să fie o familie, este rezultatul cel mai viabil pe care un asemenea titlu îl poate aduce. În egală măsură, am respecta şi valorile Uniunii Europene, acele valori care ne îndrumă şi ne învaţă cum să fim o familie care îşi respectă şi îşi iubeşte, în egală măsur,ă toţi membrii. Faptul că în cadrul echipei şi a departamentelor care se formează vor lucra şi tineri ai grupurilor/ minorităţilor dezavantajate va crea un real mediu prietenos care să elimine şi să spargă barierele şi prejudecăţile/ stereotipurile care vizează relaţia dintre comunitatea majoritară şi cea marginalizată.” – Vlad Bardai, preşedinte Asociaţia Young Roma Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.