🕮 Lecții de învățat 🕮 De Mărţişor, simțim românește

0
68

Primăvara vine întotdeauna cu un mărţişor la butonieră. Cu aerul proaspăt al reînnoirii şi regenerării. Si pentru că mărţişorul ocupă un loc de cinste în calendarul obiceiurilor păstrate de-a lungul vremii, despre mărţişoare și tradiții voi vorbi.
Simbolul legat cu fir roşu şi alb, intrat în patrimoniul imaterial UNESCO, simbol împotriva bolilor şi nenorocului este un tărâm plin cu poveşti şi legende, care ne astâmpără dorul de copilărie şi de românesc.
Indiferent de zona în care se poartă, mărţişorul este legat de un crez şi are o semnificaţie aparte. Simbol al primăverii, mărţişorul se poartă o perioadă bine determinată, după care se agaţă în copacii care urmează să înflorească.
Scoaterea mărţişoarelor a fost legată de practicile de previziune a vremii. În sud, spre exemplu, oamenii cred că trebuie să-ţi dai jos mărţişorul doar atunci când vezi un stol de berze. În alte zone din Ardeal, mărţişoarele se atârnă de coarnele animalelor domestice considerându-se că astfel se alungă duhurile rele. În alte localităţi se consideră că apa de ploaie căzută pe data de 1 martie are puteri tămăduitoare.
Pentru fiecare dintre noi, însă, el trebuie să rămână o tradiţie obligatoriu de transmis mai departe, dar nu oricum. Este o sărbătoare a noastră.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.