Ziua Internațională de Conștientizare a HPV

0
32

România – țara cu cea mai mare rată a mortalității din UE la cancerul de col uterin
Data de 4 martie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a infectării cu virusul HPV. Virusul HPV este prezent în peste 90% din cazurile cancerului de col uterin și afectează femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.
Infecția virală cu HPV (Human Papilloma Virus) determină leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite părți ale organismului uman. Există mai mult de 100 de forme de virus identificate până în prezent, iar infecția cu cel puțin un tip de HPV este foarte frecventă. Se estimează că aproape toate persoanele sexual active, bărbați sau femei, vor avea infecție cu un tip de virus HPV cel puțin o dată în viață, însă cei mai mulți nu vor ști de prezența infecției.
Există 30 de tipuri care afectează în principal zona organelor genitale, dintre acestea, aproximativ 18 tulpini sunt considerate “de risc” în apariția cancerului genital. Virusul se transmite prin contact direct, piele pe piele, fie în cursul actului sexual (contact sexual vaginal, anal sau oral), fie la atingerea pielii din regiunea contaminată (frecvent, regiunea genitală). Infectarea prin contact sexual se produce chiar dacă nu este contact penetrant. Se produce astfel infectarea colului uterin, a tegumentului din zona genitală externă sau alte regiuni expuse contactului direct cu pielea persoanei infectate.
Factorii de risc pentru infecția cu HPV: Numărul partenerilor sexuali, vârsta, sistemul imunitar slăbit, leziuni ale pielii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.