Austeritate la Cultură • Se încearcă întreținerea monumentelor istorice

0
86

Domeniul cultural a avut mult de suferit anul trecut, din cauza pandemiei. Au fost mai puține expoziții, mai puține activități și tabere. Oficialii din Direcția Județeană de Cultură Maramureș speră ca 2021 să fie totuși un an mai „spectaculos”. Se vor căuta soluții locale, astfel încât consumatorii de cultură să nu fie la fel de afectați ca în anul anterior. În plus, vor continua lucrările de restaurare la monumentele culturale, se vor organiza tabere, dar cu participanți mai puțini. Un alt obiectiv este strămutarea unei case din Cărbunari la Muzeul Satului din Baia Mare.

„Această suferință, această boală pe care am dus-o cu toții în spinare, sigur că a însemnat scăderea acțiunilor culturale. A fost o lipsă de satisfacții culturale pe care le-am avut altădată, nu numai pentru că au fost puține spectacole și puține expoziții, ci faptul că omul se întâlnește cu sine atunci când îl întâlnește pe celălalt. A lipsit această viață, această emulație culturală pe care Baia Mare și Maramureșul a avut-o cândva. Noi am început să ne vedem de treabă, să scoatem în continuare reviste. Am amânat taberele de creație cu număr mare de participanți, dar totuși ele au existat, de exemplu în Desești”, a declarat directorul Direcției Județene de Cultură Maramureș, Ioan Marchiș.
O atenție aparte a fost acordată restaurării de monumente istorice. S-au folosit bani de la minister, dar mai ales fonduri europene și sume obținute de la Consiliul Județean. „Viața online oricum este o viață mai mult artificială. Cu toate acestea, am derulat multe activități. Am urmărit monumentele istorice. Am avut participarea Consiliului Județean la restaurarea anumitor monumente pe care le-am monitorizat. Nu am lăsat să se degradeze monumente importante. Au existat fonduri importante atât de la ministerul Culturii, cât și de la CJ”, a mai spus Marchiș.
În continuare, acesta a arătat că se vor face eforturi financiare pentru ca monumentele culturale să nu se degradeze. „S-au schimbat învelitori la diferite biserici, mă refer la cele UNESCO, la Desești. Au continuat lucrările de restaurare, la Muzeul Satului unde se repară casele vechi. S-au schimbat învelitori de șindrile. Bugetul e mai mic, dar noi nu ne bizuim doar pe banii ce vin de la Ministerul Culturii. De exemplu, la Plopiș, biserica a fost restaurată pe bani europeni. Nu putem aștepta totul de la statul român, mai ales când avem turism în zonă. Având acest monument, avem și obligația de a-l întreține. Și la Hărnicești e nevoie de bani pentru învelitoarea de șindrilă. Sunt grijile noastre dintotdeauna. Noi nu putem să stăm cu mâna în sân să așteptăm să treacă pandemia”, a adăugat directorul de la Cultură.
Conducerea instituției a mai subliniat că se fac demersuri și pentru strămutarea unei case cu coloane bigeminate de la Cărbunari la Muzeul Satului din Baia Mare. „Împreună cu Muzeul Județean de Etnografie am descoperit un stil de case care până acum nu au fost vizibile, cu coloane bigeminate. S-a achiziționat o casă foarte frumoasă din Cărbunari și urmează să fie instalată”, a menționat Ioan Marchiș.
Directorul a mai arătat că se va continua editarea de reviste culturale, dar se va încerca și organizarea taberelor de la Desești, de la Ocoliș, chiar dacă acestea vor avea un număr redus de participanți.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.