­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« ÔÇ×AidaÔÇŁ ╚Öi colonialismul

0
108

├Än urm─â cu 150 de ani, la Teatrul de Oper─â din Cairo avea loc prima reprezentare a operei ÔÇ×AidaÔÇŁ de Giuseppe Verdi. Oper─â compus─â pentru inaugurarea acestui teatru ╚Öi prezentat─â ├«n cadrul festivit─â╚Ťilor legate de ├«ncheierea lucr─ârilor la Canalul Suez. Dup─â un secol ╚Öi jum─âtate, timp ├«n care ÔÇ×AidaÔÇŁ a figurat ├«n repertoriul tuturor teatrelor din lume, opera lui Verdi este ╚Öi ea pus─â la zid. Motivul: este o oper─â care pream─âre╚Öte colonialismul ╚Öi ÔÇ×sexismulÔÇŁ.
Cine a v─âzut opera, ╚Ötie c─â pe o muzic─â tulbur─âtoare, marele Verdi a imaginat o dram─â romantic─â ├«ntre Radames, un comandant al o╚Ötilor egiptene, ╚Öi Aida, o sclav─â etiopian─â de la curtea faraonului, fiica regelui care se r─âsculase ╚Öi pornise ├«n r─âzboi ├«mpotriva Egiptului. ╚śi povestea celor doi continu─â… A╚Öa cum o ╚Ötiu to╚Ťi iubitorii genului…
├Än numele ÔÇ×corectitudinii politiceÔÇŁ, un curent care se insinueaz─â mai r─âu ca un virus, ÔÇ×AidaÔÇŁ de Verdi a fost mutilat─â. Jucat─â recent la Paris, pe o mare scen─â european─â, ├«n ÔÇ×AidaÔÇŁ contemporan─â, chipurile sclavilor etiopieni n-au mai fost ├«nnegrite, culoarea pielii fiind considerat─â un afront ra┬şsist. De╚Öi afrontul nu e de la Verdi, ci e de la… natur─â. Regizoarea spectacolului prive╚Öte opera lui Verdi drept una ÔÇ×colonialist─âÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×rasist─âÔÇŁ, pus─â pe ÔÇ×o muzic─â pompoas─â ╚Öi kitschÔÇŁ.
Se mi╚Öc─â r─âu lumea! Ac╚Ťiunea ├«ntregii opere e scoas─â din contextul ei ini╚Ťial ╚Öi se petrece ├«ntr-un muzeu, unde sunt g─âzduite capodoperele ÔÇ×lua┬şte de europeni de la popoarele colonizateÔÇŁ. Pe tot parcursul operei, sunt ridiculiza╚Ťi coloniali╚Ötii europeni, iar aceste ÔÇ×tablouri viiÔÇŁ sunt ╚Öi ele, ├«n sine, privite drept ÔÇ×fosilele artei occidentale din secolul al XIX-lea.
S─â nu uit─âm c─â din 2022, regizoarea despre care scriam, adept─â a ÔÇ×corectitudinii politiceÔÇŁ, se pare c─â va ajunge la direc╚Ťia Operei vieneze. Ea a spus deja c─â ÔÇ×AidaÔÇŁ e pe ÔÇ×lista neagr─âÔÇŁ pentru c─â ÔÇ×anuleaz─â culturaÔÇŁ, ├«n sensul ei ÔÇ×corect politicÔÇŁ, dar nu o va ╚Öterge, totu╚Öi, din repertoriu. ├Änc─â. Cum vor fi personajele, vom mai vedea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.