Combaterea sărăciei în Ponorîta

0
242

Peste 1,3 milioane de copii români (unul din trei) trăiesc în sărăcie și excluziune socială. 400.000 de copii de vîrstă școlară nu frecventează școala. Familiile vulnerabile din comunitățile marginalizate n-au capacitatea să rupă cercul vicios al sărăciei, chiar dacă primesc ajutoare sociale și alocații pentru copii.
În februarie 2021, Asociația Reality Check a demarat două proiecte care vizează comunitățile de romi din Castelu (jud. Constanța) și Coroieni (jud. Maramureș), beneficiari fiind 1.100 de copii și adulți. În 2021 și 2022, romii vor beneficia de programe de educație, dezvoltarea abilităților, sănătate și igienă. Echipa de proiect va lucra împreună cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primării și școli.
În comuna Coroieni, trăiesc 1.770 de români și 700 de romi. Majoritatea romilor locuiesc în Ponorîta, o comunitate de lîngă satul Vălenii Lăpușului. Majoritatea romilor trăiesc în condiții grele, unii în corturi improvizate. Doar cîțiva adulți știu să scrie și să citească. Acasă, copiii vorbesc limba romani, și cînd încep grădinița nu știu bine românește. Copiii merg la grădiniță și clasele I-IV în comunitate, iar la gimnaziu în Coroieni. Sărăcia, lipsa educației și a igienei îi fac pe romi să fie vulnerabili la boli. Fetele devin mame foarte devreme. Educația este cheia dezvoltării acestei comunități vulnerabile.
„Împreună pentru un viitor mai bun la Coroieni” este un proiect derulat de Asociația Reality Check, în parteneriat cu Primăria Comunei Coroieni, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.