Armura din zale din mormântul căpeteniei celtice de la Ciumești, în Baia Mare

2
107

Complexul funerar a fost descoperit întâmplător în 10 august 1961, cu ocazia nivelării unei dune de nisip în vederea ridicării construcțiilor unei ferme de stat (C.A.P.).
O parte din inventarul acestuia au ajuns la Muzeul din Baia Mare: coiful de fier cu pasărea de bronz, două cnemide de bronz, un vârf de suliță din fier și o cămașă de zale din fier împreună cu două aplici din bronz. Complexul de la Ciumești nu constituia o depunere izolată, ci se afla în aria unei necropole La Tene mai întinse, a informat dr. Marius Ardeleanu, muzeograf în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Cuirasa medievală
Cuirasa se încadrează ca datare în epoca medievală, mai precis secolele XVII-XVIII. Acest tip de armură se purta la turniruri, în conflictele care în acea perioadă erau purtate cu arme de tipul săbiilor, buzduganelor și halebardelor. Sub această armură exista o cămașă de protecție din multe straturi de lână cusute unele peste altele și care avea rol de atenuare a loviturilor. Un costum complet al unui cavaler era alcătuit din coif, cuirasă, apărători de mâini și picioare, practic era blindat complet. Odată cu apariția armelor de foc acest tip de armuri își pierd treptat utilitatea, a adăugat dr. Sorana Mișca, muzeograf. Mai multe detalii despre toate aceste exponate găsiți pe pagina de facebook a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

2 COMENTARII

  1. Înțeleg că nu-mi publicați comentariul, așa, să nu se vadă, însă nu înțeleg de ce nu corectați (tacit, desigur) titlul ăsta de minune cu „RAMURA de zale”.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.