Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite la Mănăstirea Rohia

0
29

Miercuri, 14 aprilie 2021, a cincea miercuri din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, de la ora 16,00, Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, urmat de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite la Mănăstirea de metanie „Sfânta Ana” Rohia, stareţ Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din Eparhie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Canonul cel Mare şi Sfânta Liturghie

Soborul a fost alcătuit din slujitorii mănăstirii: Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, Arhim. Pantelimon Ilieş, Protos. Varlaam Coroian, Protos. Ignatie Herman, slujitori ai sfântului locaş de închinare, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Mihai Gheduţiu, secretarul protopopiatului.

Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoţi, diaconi şi teologi din Ţara Lăpuşului, dirijaţi de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, paroh în Tg. Lăpuş, şi de diaconul Ioan Vlăduţ Marchiş. La chinonic a cântat Maria Gheduţ, de 11 ani, elevă în clasa aV-a, fată de preot, cu o voce superbă.

Între persoanele prezente la Sfintele Slujbe a fost, alături de credincioşi din Ţara Lăpuşului şi chiar a Maramureşului şi Năsăudului, Dr. Vlad Severus Paşca, medic de familie, membru în Adunarea Eparhială.

Respectând tipicul, în a cincea săptămână din Postul Mare, miercurea, se oficiază integral Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, după ce în primele patru zile din prima săptămână din Postul Mare s-a oficiat slujba Canonului cel Mare în patru stări, în fiecare din zile câte o stare.

„Canonul întreg are 250 de stihiri, urmate de ‹‹Miluieşte-mă, Dumnezeule, milueşte-mă››, după fiecare stihire, iar în partea finală a fiecărei cântări este rostită o invocare a ajutorului Sfintei Maria Egipteanca şi a Sfântului Andrei Criteanul, autorul acestui Canon. Este o rugăciune profundă şi o cântare plină de emoţie şi de evlavie şi ajută mult viaţa creştinului care conştientizează starea lui de risipire sau de împrăştiere. Încearcă să-şi adune mintea, s-o sălăjluiască în inimă şi acolo glasul conştiiţei omului păcătos stă de vorbă cu sufletul său. Este o întreagă istorisire a Vechiului Testament, a tuturor pildelor de păcătuire, dar şi de căinţă multă şi de îndreptare şi mântuire. Şi ne sunt aşezate înainte ca şi, pe de o parte, pilde sau pedagogi spre Hristos, ca unii care au descoperit arta mântuirii, pe de altă parte sunt unii împreună cu noi rugători că-i cinstim ca sfinţi: pe împăratul şi proorocul David, patriarhii Vechiului Testament şi proorocii Vechiului Teatament şi ei ne conduc prin pocăinţă spre şi mai multă credinţă şi ne arată uşile pocăinţei, care dau spre Împărăţia lui Dumnezeu, cea veşnică luminată a Sfintei Treimi.”

Apoi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre Sfinta Maria Egipteanca şi Sfântul Ioan Scărarul, care sunt sărbătoriţi în această perioadă a Postului Mare, punctând principalele repere din viaţa lor.

În timpul Sfintei Liturghii a Darurilor înainte Sfinţite, la momentul dedicat, vreo 20 de credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, în afară de copii, unii bătând drum lung până la Sfânta Mănăstire pentru spovedanie şi cuminecare.

Amintesc că în după amiaza de miercuri, 14 aprilie 2021, în deal, la Mănăstirea Rohia, din imensitatea norilor grei a nins cu fulgi mari şi a suflat nu prea tare vântul. A fost o temperatură de vreo 2 grade Celsius.

Ca de fiecare dată când sunt Liturghii Arhiereşti la Mănăstirea Rohia, în Postul Mare, credincioşii din satul Rohia, împreună cu preotul lor Vasile Mihai Hatos, pregătesc colaci de grâu alb copţi în cuoptor pe vatră, un deliciu gastronomic.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.