Adopții mai ușoare

0
47

Au intrat în vigoare cele mai noi modificări și completări aduse Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției. Principalele elemente de noutate promovate prin noua reglementare vizează atât situația familiilor adoptatoare cărora le-a fost prelungită valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, cât și situația copilului pentru care urmează să fie deschisă procedura de adopție.
Printre altele a fost introdusă posibilitatea ca în situații excepționale, managerul de caz să poată stabili adopția ca finalitate a planului individualizat de protecție, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă poate justifica în mod temeinic că acest demers este în interesul superior al copilului.
Un alt element de noutate este introducerea, pe lângă rudele copilului din cadrul familiei extinse și a persoanelor alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, în categoria familiilor/persoanelor care au prioritate la adopție și a celor care au adoptat frați ai copilului sau care se află în procedură de adopție cu un frate/frați al/ai acestuia.
De asemenea, au fost adăugate o serie de stimulente financiare. În plus, cuantumul concediului de acomodare a fost modificat de la 3,4 ISR (adică 1.700 lei) la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.
În Maramureș, la fel ca în cazul celorlalte județe, încă de anul trecut s-au luat măsuri de urgentare a adopțiilor, după ce au fost primite directive în acest sens din cauza numărului mic de copii adoptați.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.