Fraude informatice de sărbători

0
19

Doi maramureșeni au fost înșelați prin platforma OLX, iar unul prin înșelăciune. Acesta din urmă a dat curs unui anunț online, privind câștigarea în termen de 24 de ore a dublului sumei investite pe un site de cripto-monede, însă la expirarea termenului prevăzut nu a primit suma promisă.

Iată modul de operare al infractorilor!

Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesat și la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe WhatsApp. Apoi susțin că au efectuat plata.
Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag bani din contul lor.

Atenție la autenticitatea linkului!

Deși pagina web la care ne direcționează linkul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă se analizează denumirea domeniului din link se poate observa că nu ne aflăm pe pagina oficială.
Ex: DA – https://www.olx.ro/ NU – https://olx.ro.payment-me.online/
În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.
Rețineți!!!
• Pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cum­părate
• Singura situație în care OLX cere introducerea datelor cardului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor
• Nu accepta să muți discuțiile pe WhatsApp sau pe altă rețea de comunicare. Păstrează discuțiile pe chatul OLX, astfel vei putea fi ajutat în caz de fraudă.
• Nu-ți introduce datele cardului online. Atunci când vinzi produse prin OLX poți să primești banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului.
Polițiștii vă doresc tranzacții online în siguranță!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.