­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Via╚Ťa – ├«ntre realitate ╚Öi fic╚Ťiune

0
38

Am r─âsfoit recent cartea Ubi bene?…Ubi patria?, scris─â de profesoara ╚Öi omul de litere Valeria Bil╚Ť. O carte inspirat─â ├«n mare m─âsur─â din via╚Ťa real─â. ÔÇ×Pove╚ÖtileÔÇŁ, multe ╚Öi conving─âtoare, reprezint─â semnale de alarm─â pentru vremea aceasta. B├óntuit─â de r─âu, de ur├ót, de minciun─â, de invidie, de lips─â de moralitate. Citind cartea nu po╚Ťi s─â nu te ├«ntrebi c├ót este fic╚Ťiune ╚Öi c├ót realitate; unde ├«ncepe fic╚Ťiunea ╚Öi unde se termin─â realitatea?
Ce mai ├«nseamn─â identitatea personal─â ├«n raport cu cea na╚Ťional─â, sau cea global─â, ce mai ├«nseamn─â legile p─âm├óntului ╚Öi c├ót de benefic─â sau nociv─â este imigra╚Ťia? Fiindc─â Ubi bene?…Ubi patria?… poate fi considerat ╚Öi un roman al emigr─ârii, ce cuprinde drama femeilor din Europa de Est, m├ón─â de lucru ╚Öi prilej de prostitu╚Ťie ├«n Europa c─âreia noi ├«i spunem civilizat─â.
Ubi bene?…Ubi patria? este o carte ╚Öi despre Rom├ónia, o Rom├ónie p─âc─âlit─â, care tr─âie╚Öte drama plec─ârilor masive; o dram─â a unor femei ├«mpinse de ├«mprejur─ârile vitrege s─â plece la lucru, ├«n Europa… civilizat─â, p─âc─âlite de multe ori ╚Öi aduse ├«n pragul disper─ârii, salv├óndu-╚Öi cu greu via╚Ťa.
Pun├ónd fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â realitatea ╚Öi fic╚Ťiunea, realizezi c─â accentuarea valului de migra╚Ťie nu e fic╚Ťiune.
Sunt multe ├«ntreb─âri tulbur─âtoare despre condi╚Ťia omului ├«n raport cu ╚Ötiin╚Ťa ╚Öi credin╚Ťa, ├«n raport cu religia, ├«n raport cu demnitatea. ├Än raport cu toate transform─ârile care pot s─â apar─â busc ├«n via╚Ťa omului. Finalul c─âr╚Ťii nu este unul optimist, dar concluzia autoarei este una optimist─â, chiar dac─â suntem prizonierii unui prezent incert ╚Öi ├«n c─âutare de solu╚Ťii!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.