În 2021 – 6 îmbolnăviri profesionale în Maramureș

0
163

Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș precizează că angajatorii sunt responsabili pentru starea de sănătate a angajaților.
În 2018, numărul de cazuri de boli profesionale în Maramureș a fost de 25, în 2019 a ajuns la 33, iar anul trecut doar 12, datorate, foarte probabil, pandemiei.
„În acest an avem 6 cazuri confirmate și comunicate, 3 discopatii, o borelioză, boala Lyme şi două cazuri de silicoză. Discopatia se instalează de-a lungul unei vieți profesionale, e greu de descoperit când au început aceste afecțiuni ale sistemului osos și sistemului muscular. De altfel, peste 80% din raportări se referă la bolile musculo-scheletice. Boala Lyme a fost contactată de un lucrător de la un Ocol Silvic. S-a dispus tratarea în exploatările forestiere a terenului pentru a combate căpușele. La silicoză este vorba de lucrătorii care au activat în domeniul minier. Acum se manifestă afecțiunea” – a punctat inspectorul-șef al ITM, Dragoș Năcuță.

Dragoş Năcuţă

Inspectorii de muncă și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Maramureș fac în permanență controale la acest capitol pentru a identifica factorii de risc ce generează aceste afecțiuni profesionale. O responsabilitate mare o are angajatorul.
Angajatorului îi revine obligația de a asigura dotările necesare la locul de muncă pentru ca salariatul să nu fie expus la risc, de exemplu, pentru cei care stau mult la birou e nevoie de achiziționarea de scaune ergonomice, de pauze sau cei care activează în spații zgomotoase au nevoie de echipament de protecție corespunzător. Pentru neasigurarea condițiilor corespunzătoare de muncă, angajatorii riscă sancțiuni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.