­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Copiii ╚Öi pandemia

0
58

├Äncepe relaxarea, dar pandemia nu s-a terminat. To╚Ťi am avut de suferit, dar copiii cel mai mult. Ei au devenit anxio╚Öi ├«n timpul pandemiei pentru c─â, la fel ca adul╚Ťii, au nevoie de contact uman, de joac─â, de r├ós, de mi╚Öcare, de activit─â╚Ťi pe care ├«nainte de pandemie le f─âceau ├«mpreun─â cu prietenii sau cu colegii. Primele ╚Öi cele mai rele semne sunt anxietatea ╚Öi depresia. Studiile arat─â c─â mai mult de opt din zece copii au ├«nregistrat o cre╚Ötere a emo╚Ťiilor negative.
Au disp─ârut activit─â╚Ťi pe care copiii le f─âceau, s-a diminuat sau a chiar disp─ârut nevoia de apartenen╚Ť─â a copilului la un grup ╚Öi ├«ncet ├«ncet s-a insinuat frica ╚Öi anxietatea. Vorbim despre copii, dar privim copiii ├«n rela╚Ťie direct─â cu p─ârin╚Ťii. Fiindc─â prima tendin╚Ť─â a oric─ârui p─ârinte este s─â-l fereasc─â pe copil de evenimentele care o produc.
Conform v├órstei lor, copiii trebuie s─â ├«n╚Ťeleag─â de ce au fost necesare izolarea sau purtarea m─â╚Ötii, s─â ├«n╚Ťeleag─â ce are el ├«nsu╚Öi de f─âcut pentru a ajuta la oprirea acestui virus. Evitarea r─âspunsurilor doar ├«i accentueaz─â anxietatea. Dar, din p─âcate, mul╚Ťi p─ârin╚Ťi sunt mai anxio╚Öi dec├ót copiii. Ei trebuie, la r├óndul lor, s─â-╚Öi st─âp├óneasc─â propria anxietate atunci c├ónd sunt ├«n preajma celor mici.
Copiii preiau extrem de u╚Öor emo╚Ťiile celor mari ╚Öi le amplific─â. Deseori copilul este privit ca un adult ├«n miniatur─â, dar el se ap─âr─â mult mai greu de stres, mai ales dac─â este lipsit de sprijinul p─ârin╚Ťilor. Leg─âturile cu p─ârin╚Ťii ╚Öi cu ceilal╚Ťi copii sunt esen╚Ťiale pentru echilibrul s─âu psihoemo╚Ťional.
Nu exist─â, ├«ns─â, terapie mai bun─â dec├ót prezen╚Ťa unui p─ârinte lini╚Ötit ╚Öi ├«ncrez─âtor l├óng─â copilul s─âu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.