Incredibil dar adevărat, în Sălsig – Gârdani! Canalizarea ce curge… la deal!

0
174

Asta da moștenire grea, nu povești! Când se plânge câte un politician sau primar de grele moșteniri, nu cunosc situația comunelor Sălsig-Gârdani! Ambele au primari noi, plini de viață, așa cum se cade la început, gata să facă treabă, să aducă nou. Însă… mai e o socoteală, cea din târg.

Pe vremea când cele două comune nu se despărțiseră, au făcut o rețea de canalizare, mult discutată. Era cât pe ce să piardă banii, să aibă de decontat totul, pentru că s-au făcut schimbări la execuție, majore. Una dintre ele? Stația de epurare a canalizării nu se află la vale, în Gârdani, ci în Sălsig, iar (să ne iertați) rahatul e trimis la deal, cu pompe!!! Cu cinci pompe, mari consumatoare de curent. Recent, primăria Sălsig a fost amendată de Garda de Mediu pentru că… nu funcționează stația de epurare! Altfel spus, ba în paranteză zis, se știa dintotdeauna, acea canalizare e defectuoasă și a funcționat doar ca o autostradă de r…t, spre râul Someș! Sigur, nu e un caz singular, mai căutați stații de epurare prin Maramureș, făcute la comune sau orașe mici, unde sunt legate la rețea doar primăria, școala și vreo 5 gospodari și veți găsi aceeași situație. Dată nu de indolență, cât de o problemă tehnică! Stația nu funcționează fără un… debit decent!
Acum, cei doi tineri primari, Nelu Dragoș, din Gârdani, și Daniel Pop, din Sălsig, trebuie să descâlcească ițe și egouri anterioare. Dar situația e una drastică, dată de cerințe europene, de Legea Apelor, pe care cei de la Garda de Mediu se văd obligați să le aplice deși… suntem în țara în care se vorbește de telecomunicații 5G, deși sunt gospodării neelectrificate!
„Da, se pompează la deal, din Gârdani în Sălsig, nu pot nega. Am fost amendați recent pentru mai multe puncte. Eu am cerut elegant să nu mă amendeze, să-mi dea timp să remediez situația. Adică eu preiau și ale Gârdaniului, dar eu sunt cel amendat. Mi s-a sugerat să debranșez Gârdaniul de la canalizare… și ei ce fac? Apoi, altă cerință e să nu-i racordez la apă pe cei care nu au rețea de canalizare. Da, are logică, dar nu la noi. Cei care construiesc o casă nouă cer curent și apă, să poată face șantier, nu canalizarea. Apoi, să-i accept doar pe cei cu fosă septică standard, autorizată, dar numai dacă au contract de salubrizare, să ducă la noi la stație” – spune primarul din Sălsig.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.