Reîntâlnire cu dor la „Bun de Maramureş”

0
154

La final de săptămână, meşterii populari s-au reîntâlnit pe uliţele Muzeului Satului din Baia Mare. A fost o altfel de reuniune, una mult mai plină de entuziasm şi de bucurie, pentru că a stat sub semnul dorului pe care meşterii l-au avut în suflet pe perioada pandemiei, atunci când au fost nevoiţi să stea mai mult acasă, fără să aibă posibilitatea să îşi expună produsele la expoziţii sau târguri. A existat o undă de tristeţe, din cauză că oamenii nu s-au prea înghesuit să vină la reîntâlnirea din „satul de pe deal”. Participanţii au pus acest lucru pe seama crizei financiare.

rbt

Oferta meşterilor a fost una diversificată: de la trăistuţe, baticuri, cămăşi, zgărdane până la sticle frumos împodobite, săpunuri naturale, produse de patiserie şi siropuri, ca la mama acasă. Antonela Ciocan din Ungureni, Târgu Lăpuş s-a aflat la prima sa participare la un târg, în calitate de meşter popular. A adus cu ea, zgărdane, confecţionate cu multă migală, unele dintre ele fiind reproduceri după modele, vechi de 100 de ani. „Sunt la prima participare. E interesant târgul, însă a venit puţină lume. Am fost la târguri în alţi ani fără să fiu un participant direct, era mai multă lume. Eu am adus zgărdane, e o muncă meticuloasă. Lucrez de 10 ani. Întotdeauna mi-au plăcut meşteşugurile tradiţionale”, a spus Antonela Ciocan.

rbt

Ioana Creţ a venit împreună cu soţul ei şi a expus spre vânzare sticle frumos „îmbrăcate” în port popular şi păpuşi în straie tradiţionale. Pentru a atrage muşterii, meşterii au practicat preţuri mici, la îndemâna oricui. „De câte ori suntem invitaţi venim cu mare drag. Anul acesta a fost mai slab, ca în vreme de pandemie, nu prea a venit lume, chiar dacă e prima ediţie pe acest an. Avem sticle îmbrăcate în port popular şi păpuşi în straie populare. Totul e cusut de mine, manual. O păpuşă costă 50 lei, o sticlă, 15 lei. Ne-am gândit şi la bugetul clienţilor. Ne-au lipsit foarte mult târgurile şi expoziţiile”, a punctat Ioana Creţ din Sighetu Marmaţiei.

rbt

Ştefan Farcaş din Cavnic spune că, în vremea pandemiei, a avut comenzi online, dar i-a fost dor să revină faţă în faţă cu ceilalţi meşteri şi cu clienţii. „La toţi meşteşugarii ne-a fost dor să ne reîntâlnim. Mai discutăm pe facebook, telefonic, dar prezenţa vie a lăsat până acum de dorit. Ne bucurăm de vizitatori, aşa mai puţini, totuşi vin. Partea financiară se resimte. Dacă stăm să ne gândim la cum au galopat preţurile în ultimul timp, eu cred că puterea financiară e slabă la oameni, nu prea îşi permit să cumpere din gama noastră de produse. Cei care au venit sunt probabil cei cărora le-a fost dor, care doresc să ducă un cadou tradiţional cuiva”, a precizat Ştefan Farcaş.
Livia Şovre debordează de entuziasm, ca de obicei, dar acum mai mult ca altădată s-a bucurat de faptul că poate să îşi ofere spre admiraţie şi vânzare, cămăşile ei, frumos create. „Ne-a părut bine că ne-am întâlnit toţi meşterii. Lu­mea cumpără puţin, cred că e în criză de bani. Am vândut, dar nu la aşteptările pe care le-am avut. Ne-am întâlnit, ne-am veselit, ne-a fost atât de dor pentru că nu am mai avut târg de anul trecut, de la Adormirea Maicii Domnului”, a adăugat Livia Şovre.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.