Localnicii din Groșii Țibleșului, în clacă la Muzeul Satului

0
48

Cu voie bună și cu cântec s-au adunat mai mulți localnici din Groșii Țibleșului la Muzeul Satului. Oamenii au demonstrat că sunt pricepuți nu numai la cântat, ci sunt și harnici și pricepuți la cosit.
„Claca, probabil cu aproape 100 de ani, în urmă era organizată de oamenii mai gospodari ai satului, adică cei avuți care sigur aveau pământ mai mult și atunci se lucra, doar manual. Era, poate, o formă de a ajuta, a merge și a lucra pentru boier, și cert existau niște beneficii… În Preluca Veche, clăcile erau organizate atât la cei mai avuți, bogați, cât și la cei mai modești ca nivel de viață. Bunica povestea că odinioară erau multe clăci și mereu era o hoare, șuierat și oamenii cântau, totul era o veselie și o poveste”, a afirmat Florian Bisztricki.
Reprezentanții Muzeului Satului vor să le ofere un exemplu de comuniune, orășenilor. La clacă a fost prezent și artistul popular, Onișor Pop. La finalul clăcii, personalul Muzeului Satului a oferit o masă cu bunătăți țăranilor din Groșii Țibleșului, iar micul taraf i-a acompaniat cu cântece de petrecere specifice zonei Lăpușului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.