Forța de muncă, deficitară în multe domenii

1
222

Odată cu reluarea activității, angajatorii maramureșeni au constatat că au probleme cu lipsa forței de muncă. În unele domenii, precum HoReCa, unii patroni s-au reorientat. Au preluat ei o parte din atribuțiile angajaților de altădată pentru a-și putea acoperi nevoile. Astfel de situații se înregistrează la pizzerii, restaurante, brutării, unde angajatorii au ajuns să livreze ei comenzile, clienților. Sunt însă și alte domenii unde se înregistrează deficit de muncitori.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș (AJOFM), Ștefania Donca, a declarat că lipsa de personal se observă în principal în construcții, dar și în producție. Angajatorii caută cu precădere, muncitori pentru prelucrarea lemnului, operatori CNC, sudori, dar și electricieni, instalatori, zidari, zugravi, excavatoriști. În Maramureș, firmele mici au probleme cu lipsa angajaților, dar și companii precum Eaton sau Taparo caută muncitori calificați pentru a-și putea derula activitatea în condiții normale.
Sunt situații în care reprezentanții AJOFM apelează la șomeri și încearcă să îi convingă să se angajeze acolo unde e nevoie. Cei care refuză riscă să rămână fără ajutorul de șomaj. “Uneori, chemăm șomerul, îi facem mediere și îl convingem să meargă la locul de muncă pentru care se face angajarea. Trebuie să insistăm pe anumite posturi. Dacă primește indemnizație și refuză sistematic locul de muncă putem să îi tăiem ajutorul de șomaj, dar trebuie să avem și noi în vedere anumite aspecte: de exemplu, condițiile de navetă”, a spus Ștefania Donca.
În privința locurilor de muncă unde se caută absolvenți de studii superioare se observă multe oferte de angajare în domeniul medical, în IT, în inginerie, ceea ce înseamnă că aici agenții economici duc lipsă de personal. Cele mai mari șanse de angajare le au cei care nu au atât de multe așteptări și pretenții de la locul de angajare.

1 COMENTARIU

  1. Salariile sunt foarte mici în România!!!
    În 2010 am lucrat la spălat vase pe salariu 1200 euro pe lună, mîncare și.cazare asigurate de Hotul unde am lucrat!!
    Am lucrat în cormayer in vale da Aosta , pentru cine nu mă crede ,am contractul de atunci ,pe mine mă găsiți ușor cautînd numele meu , veți găsi și Nr telefon.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.