Fără țărani și țărănci!

0
29

Autoritățile nu agreează agricultura de semi-subzistență (țărănească), ci doar agricultura intensivă, cu fermieri comerciali, care produc pentru piață.
Ce ne spune istoria? Țăranii, ca proprietari de teren agricol și animale, au apărut după 1921, prin reforma agrară, cînd 6 milioane de gospodării de la sate au fost împroprietărite cu terenuri agricole, pășuni și păduri. Tot atunci, au primit și dreptul la vot.
În 1948, a început comunizarea (sovietizarea) României, proces încheiat în 1962, prin cooperativizare. Comuniștii au luat cu forța pămînturile, animalele și uneltele țăranilor, făcîndu-i dependenți de stat, ca forță de muncă în agricultura socialistă și industria de stat.
Revoluția din 1989 a readus țăranii ca proprietari rurali, terenurile cooperativizate au fost retrocedate, solurile erau secătuite de coperativele agricole de producție.
În anul 2007, a apărut politica agricolă europeană, în care țăranii nu mai au ce căuta, ei trebuie să dispară, iar în locul lor să vină 100.000 de fermieri susținuți financiar de stat, avantaj concurențial neloial și decisiv în condițiile pieței libere. An după an, țăranii sînt determinați să-și vîndă animalele și pămîntul să-l lase necultivat.
Politica agricolă europeană seamănă cu cea comunistă: țăranii erau socotiți de comuniști o clasă socială retrogradă, iar politicienii democrați spun despre țăranii de azi că practică o agricultură înapoiată tehnic. Politica agricolă comunistă s-a dovedit greșită, este deja condamnată de istorie, și la fel se va întîmpla cu cea comună.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.