BNR • Inflația a crescut peste nivelul prognozat

0
28

Rata anuală a inflației a crescut în aprilie 2021 la 3,24%, de la 3,05% în martie, iar în luna mai a urcat la 3,75%, ușor peste nivelul prognozat și deasupra limitei de sus a intervalului țintei.
Creșterea a fost determinată aproape integral de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de scumpirea combustibililor, pe fondul măririi cotației petrolului.

Activitatea economică se redresează

Activitatea economică a continuat să se redreseze în trimestrul I 2021 într-un ritm considerabil mai alert decât cel anticipat, deși încetinit în raport cu intervalul precedent, aceasta recuperând aproape în totalitate pierderea suferită în trimestrul II 2020.
Astfel, economia și-a redus declinul în termeni anuali la doar -0,2%, de la -1,4%, în trimestrul IV 2020, în condițiile creșterii ei în termeni trimestriali cu 2,8%.

Exportul și-a mărit aportul negativ

În schimb, exportul net și-a mărit substanțial aportul negativ, ca urmare a creșterii mai pronunțate a dinamicii importurilor față de cea evidențiată în cazul exporturilor de bunuri și servicii, având drept consecință și accentuarea adâncirii deficitului balanței comerciale în raport cu perioada similară a anului trecut.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.