Federația SANITAS își menține poziția împotriva obligativității vaccinării salariaților din sistemul sanitar

0
54

Săptămâna trecută, a avut loc prima întâlnire a reprezentanților Federației SANITAS cu ministrul Sănătății, dr. Ioana Mihăilă. Principalele teme de discuție au fost: Memorandumul cu tema „Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

Se va constitui un grup de lucru care să elaboreze simulări, încât să nu se ajungă la scăderi ale veniturilor angajaților din sistemul sanitar public de stat și se va urmări punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 43/2020 pentru personalul din unitățile sanitare pentru care cheltuielile de personal se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății (UPU, CPU).
Se va solicita unităților sanitare situația acordării stimulentului de risc și se va proceda la reglementarea situației; Aprobarea și punerea în aplicare, în regim de urgență, a proiectului de OUG privind reglementarea statutului personalului contractual care în perioada stării de alertă a fost încadrat pe perioadă determinată.
Proiectul urmează să fie revizuit de către Ministerul Sănătății pentru a elimina unele aspecte constatate ca inadecvate de Ministerul Justiției în formularea inițială. De asemenea, se va constitui un grup de lucru care va urmări acordarea drepturilor prevăzute de Legea nr.5/2021 tuturor categoriilor de salariați care își desfășoară activitatea în condiții deosebit de periculoase, recunoașterea CIM-urilor cu timp parțial de lucru, pentru efectuarea gărzilor, ca stagiu de cotizare și alte aspecte considerate necesare de către partenerii sociali; Se va introduce profesia de Moașă, începând din toamnă; Clarificarea tuturor aspectelor privind vaccinarea și testarea personalului angajat în sistemul sanitar.
Ministerul Sănătății va derula campanii de conștientizare a necesității de vaccinare în rândul angajaților din Sănătate, astfel încât vaccinarea voluntară să acopere un procent cât mai mare din salariați.
Federația SANITAS își menține poziția împotriva obligativității vaccinării și testării salariaților din sistemul sanitar. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.