Portret aniversar Dr. Lia Florea, decanul de vârstă al medicilor din Maramureș

0
117

S-a născut la 11 iulie 1923 la Năsăud. A urmat studiile elementare în orașul natal, iar cele medii în Năsăud (3 ani), Cluj și Blaj.
La absolvire în1942 s-a înscris la Facultatea de litere și filozofie din București, iar în 1946 și-a luat licența în litere și filozofie. În 1947 s-a înscris la Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj, absolvind în 1953 Facultatea de Igienă. La terminare a fost repartizată în Baia Mare la Sanepid – Laboratorul de Microbiologie și virusologie. A devenit, în urma examenelor susținute, medic secundar, medic specialist și medic primar în aceeași instituție, unde și-a desfășurat activitatea până în 1987. A deținut în perioada 1977 – 1987 funcția de medic șef al acestui laborator. S-a pensionat în anul 1987, după o activitate meritorie.
A participat la numeroase manifestări științifice – congrese, consfătuiri, simpozioane – desfășurate în Baia Mare cât și la București, Mangalia, Constanța, Câmpulung etc. pe diferite teme axate pe izbucniri de epidemii cauzate de bacterii și virusuri, destul de numeroase în acele vremuri în colectivități școlare și secții spitalicești (febră tifoidă, paratifoidă, dizenterie, infecții streptococice și stafilococice, diverse viroze). A avut activitate pedagogică rodnică predând la Școala Sanitară Postliceală și Cursul de Surori de Crucea Roșie din Baia Mare.
Pentru activitatea profesională desfășurată în aproape trei decenii și jumătate în același loc de muncă a fost Evidențiată în munca medico-sanitară de două ori de-a lungul anilor. Asociația Medicilor Pensionari din România “Sf. Sfântul Luca” – Filiala Maramureș i-a acordat Diploma de Excelență, în semn de cald omagiu pentru întreaga activitate profesională depusă în slujba sănătății oamenilor.
Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.