Aqua-park pe pășune?!

7
847

Șase crescători de vaci din satul Lucăcești ne spun că pe pășunea satului lor au apărut geologi cu un utilaj de forare în sol, care execută prospecțiuni pentru depistarea apei termale din subteran. Oamenii sînt îngrijorați că vor rămîne fără pășune.
Fermierul Ioan Buciuman ne-a explicat: „Noi nu sîntem de acord cu aceste foraje pe pășune și acționăm preventiv, atenționăm autoritățile locale și județene că nu acceptăm schimbarea destinației pășunii sătești, așa cum se vorbește pe la colțuri, cu toate că în Consiliul local nu s-a luat nici o decizie în acest sens. Dorim ca primarul și consilierii locali să fie transparenți, să discute deschis problemele, nu în spatele ușilor închise. În loc să caute apă termală, primăria ar face bine să se ocupe de problemele imediate ale locuitorilor. Nu avem apă curentă, canalizare, gaz metan, după 23 de ani de promisiuni, după ce am plătit și bani pentru acest scop…”
• Într-adevăr, pe pășune au lucrat două tractoare, tocmai terminaseră lucrarea (foto), însă geologii ne-au spus că e un proiect de cercetare realizat de Facultatea de Geologie din București și finanțat din fonduri norvegiene, nu de Primăria Mireșu Mare. Forajele adînci de 8 m au fost făcute nu doar pe pășunea lucăcenilor, ci și pe terenuri ale proprietarilor privați din Mireșu Mare și din alte cîteva comune din zonă.
• Un investitor străin intenționează să construiască un complex de agrement bazat pe apă termală, dar deocamdată intenția sa n-a fost concretizată în vreun act scris, ci sînt doar vorbe. Totuși, vizitele investitorului la primărie și în comună stîrnesc îngrijorarea crescătorilor de vaci din Lucăcești, care știu că imașul lor de 60 ha este vizat ca să fie scos din circuitul agricol. Din această cauză, sînt îngrojorați și se opun cu toții.

7 COMENTARII

  1. Păşunea comunală este protejată de legile europene şi interne. Nu este legal să schimbi destinaţia păşunii, din motive agricole şi ecologice. Dezvoltarea industrială, turistică sau edilitară să se facă pe alte terenuri, nu pe imaşul satului. Pădurile comunale sînt intangibile, de asemenea, destinaţia lor silvică nu poate fi schimbată, tot din cauze ecologice şi din grijă pentru viitorul nepoţilor. Nu cedaţi nici un metru pătrat din imaş, izlaz, legalău sau cum îi spune fiecare sat. Primarii vor să înstrăineze păşunile, pentru a avea ei fală că dezvoltă comuna. Dar legea nu le dă dreptate. Păşunea este sfîntă, iar sătenii trebuie să ţină cu păşunea, chiar dacă mulţi nu cresc animale, fiind în vîrstă. Primarii găsesc tot felul de tertipuri pentru a schimba destinaţia agricolă a păşunilor urbariale. Ruşine lor şi consilierilor locali care acceptă ocolirea legii şi a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Nicolae Goja, redactor Graiul Maramureşului, tel. 0730-930235. La 26 august 2021.

  2. Pasunea sa ramana in continuare pasune pentru un sfert din sat, cei mai beciznici si guralivi aveti intaietate, pana vor veni altii la putere si sa io vanda la unul ca Bonte sau afeceristii Crisan Pocaitul sat Tamas Ametitul! Acolo afacere pentru prostii din Lucacesti! Tare destepti sinteti de va crapa casele, va compromit recoltele dar nu stiti sa spuneti si sa faceti miting ca soferii care incarca mereu peste capacitate sa mearga pe drumul Somesului, adica a carierelor de piatra care neau lasat fara apa in fantani, fara liniste, fara a fi CA LA TARA!

  3. Maramuresul este o zona turistica PURA, ADEVARATA, cu NATURA IMPECABILA LASATA DE DUMNEZEU, mai putin Borsa, vor trage copiii lor mai tarziu, dar LUCACENII nu trebuie sa cedeze o palma de pamant! Punct!

  4. Cand unul ca Buciuman Ioan, cel care gestioneaza banii primiti prin fonduri europene pentru administrarea pasunii se opune, asa va ramane! Incapatanatii intotdeauna castiga! El, acest individ afacerist cu pajunea satului si centrul de colectare a laptelui imediat dupa Revolutie era mereu pe punctul sa ramana repetent pana cand intervenea taica so sau maica sa la invatator! Ce nu l-a intrebat reporterul sau ziaristul este cat lapte se recolteaza la el, normal si cu cat creste nivelul de trai al lucacenilor?! Trebuia sa-l intrebe cati bani a pus deoparte cu pasunea care arata deplorabil. Cat despre transparenta Consiliului local Miresu Mare de care se plange dumnealui, fratele Sorin Buciuman este consilier local din partea PSD iar sedintele sunt transmise in direct pe site-ul Primaria Miresu Mare si pe Miresu Mare Necenzurat, administrator Pop Marius de catre… Studio Achim!!! Transparenta totala! Va rugam, nu dezimformati cititorii! Intrebarea de final, oare cine-s fatarnicii, mincinosii si bolnavii cu capul?!

  5. Se vor tine cu dintii de pasune, ca si satenii din Sacalaseni. Au blocat constructia UACului pe raza satului. Acuma, dupa ani, au ramas o mana de animale si un imas pustiu, si nici un investitor care ar fi oferit sute de locuri de munca si venit din diverse impozite.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.