Record național stabilit de elevii din Târgu Lăpuș

0
2130

• aceștia au trimis un balon cu heliu la peste 37 de kilometri altitudine!
Ziua de duminică, 8 august 2021, va rămâne, cu siguranță, în memoria a 19 elevi de la Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș drept una remarcabilă. După luni de zile de documentare și organizare, elevii – coordonați de prof. Mihaela Leșe – au lansat, dintr-o comună aflată la 10 kilometri de Buzău, un balon cu heliu care a ajuns la altitudinea de 37.300 de metri, stabilind un record în România (la această categorie de baloane – 2.000 de grame) și devenind, astfel, primul liceu din țară care a bifat un astfel de experiment.

• aprobare din partea Autorității Aeronautice Civile din România

Ideea acestei ”aventuri” a apărut în urmă cu câteva luni, când un grup de elevi de la Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș i-a arătat profesoarei de fizică Mihaela Leșe videouri ale unor încercări similare, bifate în SUA. ”Căutând sprijin, am început colaborarea cu Kidibot (o platformă educațională, n.r.) care a mai făcut trei astfel de lansări, iar după o amplă perioadă de documentare a fost dat startul etapei de strângere de fonduri, în care s-au implicat activ agenți economici locali și chiar o persoană fizică”, explică prof. Mihaela Leșe, coordonator al experimentului. Pe parcursul pregătirilor, echipa de la Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din Târgu Lăpuș a primit asistență, pe partea de suport pe modulele Arduino, și din partea unui student la Cluj. În balon au fost instalate, ulterior, kit-uri Arduino folosite pentru înregistrarea și stocarea de date pe durata ”excursiei” balonului în stratosferă: luminozitate, altitudine, temperatură etc. Elevii au învățat cu această ocazie și noțiuni legate de sistemele de urmărire, pentru cel radio fiind necesară o aprobare din partea Autorității Aeronautice Civile din România, care, în ziua respectivă, a deviat toate zborurile din zonă.

• test în condiții extreme pentru Ikea

În ziua lansării, echipa de la Târgu Lăpuș a primit sprijin și de la RISE Măgurele. ”Lansarea s-a făcut dintr-o localitate aflată la 10 kilometri de Buzău, prielnică pentru asemenea experimente: să fie la mai mult de 100 de kilometri de un aeroport activ și să fie o zonă de șes astfel încât procedura de recuperare să fie cât mai facilă. Locația s-a dovedit a fi excelentă atât pentru lansare, cât și pentru recuperare. Nacela balonului – cu baza de date – a căzut undeva la 50 de kilometri de șoseaua asfaltată”, punctează prof. Mihaela Leșe. Cu ajutorul balonului, elevii au testat, în condițiile extreme date (-55 de grade Celsius și o presiune de 100 de ori mai mică decât pe Pământ), și câteva îmbinări lipite pentru o importantă firmă locală (Taparo). Elementele (adeziv, burete, placaj) s-au comportat impecabil reprezentând un bun reper pentru planurile de viitor ale marii companii (Ikea): trimiterea în spațiu a produselor fabricate. Categoric, elevii din Târgu Lă­puș au avut parte de o experiență inedită, iar ca element bonus au vizitat, apoi, laserul de la Măgurele (cel mai puternic laser din lume) și Institutul de Fizică Atomică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.