Cum verifici dacă apari asigurat în sistemul de asigurări de sănătate

0
153

Câtă vreme se plătesc contribuții la sănătate pentru o persoană, aceasta are dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la stat. Faptul că apare în sistemul de sănătate ca asigurat poate fi verificat chiar de respectiva persoană, prin accesarea unei aplicații de pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Modul în care o persoană poate verifica dacă apare ca asigurat în sistem este următorul: cât se plătește CASS pentru o persoană, aceasta ar trebui să apară în sistem ca asigurat, ceea ce îi dă dreptul la o serie de servicii medicale de la stat. În plus, potrivit Legii sănătății, pentru salariați, asigurarea se pierde în 3 luni de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu. Furnizând codul numeric personal și introducând un număr de verificare (apare pe site-ul CNAS), orice persoană poate afla dacă este sau nu asigurată la sănătate în sistemul public din România și dacă i s-a emis un card de sănătate. În acest fel, salariații pot vedea dacă li se plătesc de către angajatori, contribuțiile la sănătate. În cazul în care află că angajatorul nu îi plătește contribuțiile, salariatul trebuie să se adreseze celor de la Inspecția Muncii, mai întâi, apoi, celor de la Fisc. Dacă perioada în care o persoană nu mai are loc de muncă depășește 3 luni de la încetarea raporturilor de serviciu, pentru a nu rămâne fără acces la servicii medicale, poate deveni coasigurat, dacă un membru de familie o ia în întreținere. Acest lucru îi asigură în continuare, fără costuri, servicii medicale la stat. Există și categorii de persoane care nu sunt nevoite să plătească CASS, dar beneficiază gratis de servicii medicale în sistemul de sănătate public. Copiii și tinerii care își continuă studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnați sau arestați sunt principalele categorii de beneficiari ai asigurării automate la sănătate.
Pe de altă parte, persoanele fizice autorizate (PFA) datorează la stat atât CASS, cât și contribuția la pensii (CAS) în situația în care estimează că obțin venituri ce ating un plafon de 12 salarii minime brute pe țară. Astfel, PFA-urile pot fi obligate să achite CAS și CASS în 2021 dacă obțin venituri de cel puțin 27.600 de lei (sub acest plafon, plata este opțională). Apoi, persoanele fără venituri pot să se asigure opțional la sănătate. Codul fiscal prevede că cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.