Cazuri noi de pestă: în Săcel și Asuaj

0
73

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș ne informează că în Săcel a apărut un nou caz de pestă porcină africană, la gospodăria unui crescător individual.
Au fost eutanasiate toate cele 21 de capete de porci și cadavrele au fost îngropate la adîncime, cu luarea măsurilor de siguranță. Omul avea o scroafă cu purcei și 20 de porci din categoria tineret, la îngrășat. Lucrînd în pădure, este posibil ca virușii să fi fost aduși acasă chiar de proprietar. Dar este posibil și ca animalele să fi scăpat în mediul silvatic, unde să fi avut contact cu mistreți bolnavi de pestă.
Un al doilea caz de pestă porcină africană, apărut recent în Maramureș, a fost pe fondul de vînătoare Asuaj, unde un mistreț vînat a fost depistat cu pestă, în urma analizei de laborator (obligatorie pentru toți mistreții vînați). Animalul a fost îngropat.
Pe țară, la începutul lunii septembrie 2021, erau peste 600 de focare de pestă porcină africană, mai ales în gospodării ale populației, dar și în 13 exploatații comerciale și în 6 exploatații comerciale de tip A. Erau afectate 180.000 de porcine. În județul Sălaj, sînt 5 focare noi. În județul Satu Mare, 1 focar la porci domestici și 3 la mistreți. În județul Bistrița-Năsăud, un focar la un mistreț vînat.
Din anchetele epidemiologice, reiese că principalele cauze ale apariției focarelor de pestă porcină africană sînt: cumpărarea și vînzarea porcilor fără documente legale; scoaterea animalelor din zonele de restricție; tăierea animalelor bolnave, pentru consum (fără anunțarea medicului veterinar); neanunțarea mortalităților (medicul veterinar nu este chemat imediat, ceea ce constituie infracțiune).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.