Țicău-Chelința • O carte de vizită a Maramureșului nu tocmai măgulitoare

0
196

Odinioară, cea mai tristă intrare în județul Maramureș era cea de la Pomi-Ardusat. În câmp, un fus cu țurgalăi din beton, gunoaie de ambele părți ale drumului, mai o mortăciune aruncată, erau clasice ingrediente. Acum, cu finalizarea Drumului Nordului la Ardusat, s-a schimbat ceva, așa că locul a ieșit din dizgrație. În locul lui, intră în forță intrarea în județ dinspre Sălaj, de la Țicău!
Teoretic, ca așezare, limita de județ de la Țicău nici n-ar fi urâtă din cale-afară. Dar vorba șablonului, păcat că e locuită…

Sătucul Țicău e bătrân, depopulat, dar odinioară a fost cochet. Castelul de grofi de la ieșire e o ruină, n-a mai rămas din el decât o poartă distrusă și un grajd. Plus o tablă ce ne anunță că e proprietate privată, a unei firme. La ieșire din sat spre limită a crescut un cartier mare de romi. O surpriză plăcută! Case ce se întrec în mărime, în modernism, în garduri care mai de care mai fițoase. Biserici două, ambele neocreștine.

Din păcate, gunoiul e aruncat peste tot, în totală contradicție cu luxul afișat. Oriunde te uiți, gunoi, oriunde înnafară de containerele puse de primărie. Te apropii de micul defileu de pe Someș, arunci un ochi peste apă, în Chelința, unde se văd, la fel, case de minoritari, și mari și mărunte, de chirpici, dar și depozite de gunoi aruncate lângă râu. Limita de județ însă, dincolo de peisajul descris, e grăitoare. Pe dreapta un viaduct cu cale ferată. În mijloc un drum destul de modest, în stânga râul Someș. Dar interesantă e competiția… intrarea în Sălaj arată un monument de beton, plus o tablă cu proiectele europene desfășurate în zonă. Intrarea în Maramureș arată fusul de beton, trist, o tablă cu proiecte îndoită în batjocură, plus mult, foarte mult gunoi. În parcare, în râu, pe mal de râu, plus toaletă adhoc omniprezentă.
Deloc măgulitoare carte de vizită pentru o intrare în eternul și fascinantul Maramureș!!!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.