Zone protejate degeaba • Coloanele de Limpedea și căstănișul grav bolnav

0
312

Continuăm lista zonelor naturale protejate de interes național din Maramureș. Nu ne-am îndepărtat mult de municipiul reședință de județ, de această dată. Am salutat pentru început Coloanele de la Limpedea.
„Sunt o arie protejată de interes național, o rezervație naturală de tip geologic aflată la confluența văii Firiza cu râul Săsar (fals… mai ai de mâncat un corn până la confluența cu Săsarul), în arealul căreia se află roci metamorfice de andezite și dacite constituite din feldspat (minerale de silicați de potasiu, sodiu și calciu) de tip dom de lavă, în care, în partea centrală, apar coloane cu înălțimi de până la 15 metri”, conform wikipedia. Ceea ce se vede însă la fața locului arată a orice alt­ceva decât a rezervație de interes național. Coloanele sunt frumoase. Dar total nesemnalizate, în fața lor e un loc viran ce nu e parcare, dat fiind gropile și gunoaiele. Ba, gunoaiele aruncate ar putea sugera parcare… Noroc cu alpiniștii omniprezenți care dau parfum locului. Coloanele sunt pline de trasee de alpinism și e bine că e așa.
„Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip forestier. Aria naturală situată în versantul sudic al Munților Igniș reprezintă o zonă împădurită cu arboret de castan comestibil (Castanea sativa). Acesta vegetează în asociere cu specii de stejar, gorun, carpen, paltin de munte, tei argintiu, cireș sălbatic sau alun. Aria protejată se suprapune sitului de importanță comunitară – Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare, la baza desemnării căruia se află trei specii faunistice aflate pe lista roșie a IUCN: izvorașul-cu-burta-galbenă, un amfibian din specia Bombina variegata și două specii de ortoptere: cosașul-de-munte-cu-picioare-roșii (Odontopodisma rubripes) și o lăcustă (Stenobothrus eurasius)”.

Conform paginii dedicate Wikipedia. Bun. Ce e de văzut? Un dezastru. Căstănișul e în continuare bolnav. Pădurea în care se află, parțial protejată, nu scapă însă de abuzuri ici colo. E plin de castani uscați, fie că vorbim de Baia Sprie-Tăuții de Sus, de Dealul Crucii, Dealul Florilor, și mai departe, spre Tăuții Măgherăuș. Au mai fost văzuți castani inclusiv la Șomcuta Mare, dar nu știm dacă sunt la rândul lor bolnavi. Cei de dea­supra Băii Mari și din Tăuți sunt nefericiți, chiar dacă cei tineri par perfect sănătoși. Dar chiar și așa, mai vezi câte un falnic exemplar, fie el uscat, pe Dealul Florilor, deasupra fostei cariere. Am fost și acolo, să revedem locul unui grav accident aerian din februarie 1996. Locul? Monumentul e precum cariera, uitate și în paragină, plin de gunoaie peste tot. Ca ștrandul municipal de pe acea rută, dacă tot am trecut pe-acolo… Cât despre căstăniș, pentru că se apropie Sărbătoarea Castanelor, nici măcar minoritarii de odinioară nu mai râvnesc la căstănișul oamenilor, și nici ei nu și-l mai păzesc cu atâta sârg. Castane sunt. Dar puține, nu mai e afacere. Iar tușerii de legume-fructe au simțit slăbiciunea, aflăm că unii dintre ei au luat calea Greciei și a Turciei după castanele care vor avea, iar, preț astronomic la sărbătoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.