Horea Nașcu, fascinat de lumea apelor

0
142

În ultima zi a lunii iulie unul dintre cei mai nonconformiști și îndrăzneți locuitori ai municipiului Baia Mare, lectorul universitar Horea Nașcu, își propunea să navigheze cu o barcă pneumatică Mariner 3 distanța de circa 2.200 de kilometri dintre Baia Mare și km 0 al Dunării (aflat în zona Sulina), traversând nu mai puțin de patru râuri: Săsar, Lăpuș și Someș (de pe teritoriile României și Ungariei), Tisa (din Ungaria și Serbia), în speță fluviul Dunărea (din perimetrul celor două state vecine Serbia și România).
După exact 50 de zile, 3 ore și 29 de minute visul de o viață al distinsului cadru universitar s-a împlinit, Horea Nașcu ajungând la punctul terminus sâmbătă, 18 septembrie 2021, ora 19.30.
Fermecat de această inedită experiență trăită timp de 50 de zile pe cursurile de apă a trei țări, România, Ungaria și Serbia, Horea Nașcu și-a propus să încheie această expediție maritimă cu o ultimă incursiune pe unul dintre brațele Dunării ce se varsă în Marea Neagră. Străbătând cu catamaranul brațul Sulina până în zona portului Tulcea, Horea Nașcu va încerca în următoarele zile ale acestei expediții nautice să străbată brațul Sfântu Gheorghe (ce are o lungime de 108,2 km și care transportă 22% din debitul fluviului). Trecând cel mai vechi braț al Dunării, lectorul universitar Horea Nașcu va trece în revistă ultimele așezări de pe teritoriul României, Nufăru, Mahmudia, Uzlina și Sfântu Gheorghe, punctul final al expediției fiind dat de vărsarea Dunării în Marea Neagră. Scopul acestui inedit proiect îl reprezintă sensibilizarea omului asupra protejării mediului înconjurător, cu tot ce înseamnă el, inclusiv a tuturor cursurilor de apă (o comoară a întregii planete).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.