Ministrul Energiei: Consumatorii casnici vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut

0
198

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat ”vești bune pentru milioane de români”, și anume că, în urma adoptării măsurilor de compensare și plafonare a prețurilor la energie, consumatorii casnici vor plăti în continuare maximum 71 de bani pe KWh, „exact cât plăteau anul trecut”.
Potrivit ministrului, „românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile”.
„Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh. În urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei” – a explicat ministrul.

Schema de compensare și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze

Cu guvernul demis, PNL a finalizat amendamentele la ordonanța privind schema de compensare la plata facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici în această iarnă. Acestea prevăd şi o plafonare a prețurilor finale.
De asemenea, se prevede posibilitatea amânării plății facturilor la energie electrică și gaze cu maximum 6 luni și vizează consumul din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
Astfel, clienții casnici, al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1500 kwh inclusiv (deci maximum 300 kwh lunar), beneficiază de o compensare de maximum 0,21 lei/kwh aferentă consumului de energie electrică facturat.
Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA.
Valoarea de 0,21 lei / kWh se acordă în cazul în care diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință este mai mare de 0,21 lei/kWh; în caz contrar compensația acordată este egală cu diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință.
Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de energie electrică cu un preț final al energiei electrice mai mare decât 0,68 lei/kwh, acesta din urmă fiind considerat preț de referință luat în calcul în cadrul schemei de compensare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.